glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Un secol de la moartea „Vulturului din Carpaţi”. Centenarul lui Aurel Vlaicu va fi sărbătorit în localitatea sa natală

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea marii personalităţi a ştiinţei şi tehnicii româneşti, Aurel Vlaicu, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara şi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează o serie de manifestări culturale.

Seria manifestărilor culturale dedicate împlinirii unui secol de la moartea pionierului aviaţiei române, Aurel Vlaicu, debutează în acest weekend. Cu această ocazie, MCDR Deva a declarat luna septembrie „Luna Aurel Vlaicu”. În onoarea acestui eveniment, în comuna Aurel Vlaicu, sâmbătă, 14 septembrie, cu începere de la ora 11:00, va avea loc o depunere de coroane la bustul aviatorului şi se va dezveli placa comemorativă de la sediul Casei Memoriale „Aurel Vlaicu”. După acestea, participanţii vor putea lua parte la lansarea cărţii „Aurel Vlaicu –  Momente din viaţa şi activitatea sa” a istoricului Ioachim Lazăr, dedicată marii personalităţii hunedorene.

Elevii, invitaţi să-l comemoreze pe Aurel Vlaicu

Zeci de elevi din liceele devene, dar şi iubitorii de istorie şi cultură din judeţ sunt invitaţi săptămâna viitoare la o manifestare comemorativă consacrată împlinirii unui secol de la moartea celui care a fost pionierul aviaţiei române, Aurel Vlaicu. Acţiunea este organizată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva în data de 18 septembrie, cu începere de la ora 13:00, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.  La manifestarea consacrată memoriei lui Aurel Vlaicu vor fi prezenţi în sală elevi de la câteva licee din Deva cărora li se va prezenta viaţa şi activitatea acestuia, realizările de pionierat în domeniul aviaţiei cu care s-a remarcat la începutul secolului XX, aportul lui la dezvoltarea aviaţiei. Celor prezenţi în sală li se vor adresa întrebări, iar la finalul prezentării, răspunsurile corecte vor fi răsplătite cu premii care vor consta în diplome şi cărţi oferite de Biblioteca Judeţeană.