glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Un pescar, izolat în mijlocul Streiului, salvat de pompieri

Un bărbat în vârstă de 41 de ani, care se afla la pescuit în râul Strei, a rămas izlolat în mijlocul apei, pe o insulă, după ce nivelul apei a crescut. Operaţiunea de salvare s-a desfăşurat în nopatea de miercuri spre joi, în apropierea localităţii Simeria Veche.

Se pare că hunedoreanul, după ce a chefuit „năpraznic”, miercuri, pe la vreo Mărie, seara a plecat la pescuit. Cum timpul a trecut pe nesimţite, bărbatul a tot dat cu undiţa-n râu până a trecut de miezul nopţii. La un moment dat, în timp ce se afla în mijlocul râului, pe o insuliţă, apa „s-a umflat”, ţinându-l pe bărbat captiv. „Garda de intervenţie a Detaşamentului de Pompieri din Deva a fost alertată, noaptea trecută, în jurul orei două, de un bărbat, care a apelat numărul de urgenţă 112, anunţând că se află izolat pe o insuliţă de pe râul Strei, în urma creşterii nivelului apei. În cel mai scurt timp echipa de intervenţie, formată din patru subofiţeri, dotată cu o barcă pneumatică şi accesorii de salvare a ajuns la locul indicat de apelant, pe raza localităţii Simeria Veche”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, căpitan Anemona Doda. Pompierii au înaintat până la insuliţa înconjurată de ape, l-au preluat pe bărbatul în vârstă de 41 de ani şi l-au adus în siguranţă la mal.

Zeci de persoane salvate din Strei, aproximativ patru şi-au pierdut viaţa

În ultimii ani, în perioada estivală, pompierii deveni au fost implicaţi în numeroase operaţiuni de salvare a persoanelor surprinse de viituri pe râul Strei. Anul trecut, într-o singură zi, şapte copii şi mamele lor, precum şi alţi doi tineri au avut nevoie de ajutorul pompierilor pentru a ajunge în siguranţă la mal. În total, în acest an, pompierii au intervenit pentru salvarea a patru persoane izolate de viituri, doar pe râul Strei.
În plus, din păcate, în ultimii cinci ani, cel puţin patru persoane, majoritatea copii, şi-au pierdut viaţa înecate, în acest râu. „Pentru evitarea unor situaţii asemănătoare, recomandăm celor care aleg să îşi petreacă timpul liber, pe malul râului Strei să nu campeze sau staţioneze pe insuliţele formate pe cursul acestuia, deoarece pot fi inundate sau retragerea de pe acestea este extrem de periculoasă, atunci când nivelul apei creşte ca urmare a deversărilor controlate”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.
Râul Strei este parte integrantă a unei amenajări hidroenergetice în care procesul de captare şi deversare a apei este necesar pentru acţionarea turbinelor.