glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Un nou protest al medicilor de familie din județ. Pacienții nu mai primesc rețete gratuite sau compensate, dar nici trimiteri

Medicii de familie din județul Hunedoara au demarat ieri un protest faţă de birocraţia din sistemul de sănătate. Drept urmare, aceștia nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienţii nu vor mai primi trimiteri şi reţete compensate.

Un număr de 150 de medici de familie din județul Hunedoara nu au semnat încă actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară cu Casa de Asigurări de Sănătate. Motivul se datorează faptului că statul nu face nimic pentru a reduce birocraţia din sistemul de sănătate, dar și din cauza slabei finanțări a medicinei primare. Ca urmare a nesemnării contractelor, pacienții nu vor primi rețete gratuite sau compensate. „Medicul de familie este pus să facă orice altceva numai medicină nu. Protestul nostru în primul rând înseamnă dorința de a fi lăsați să ne facem meseria și să fim plătiți în conformitate cu importanța actului medical pe care îl desfășurăm. Noi ne facem datoria, consultăm și dăm rețete dar compensarea ține de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Noi am avut contract valid cu Casa până în 31 decembrie, iar de la 1 ianuarie suntem cabinete libere de contract cu CNAS. Adică, nu putem da rețete compensate sau bilete de trimitere în relație contractuală cu Casa. Deocamdată asta este situația și nu știm cât va persista. Dacă durează prea mult va trebui să găsim modalitatea de a lucra în regim privat și de a taxa inclusiv consultația pentru că trebuie să asigurăm salarii, să plătim cabinetele, utilitățile pe cabinetele în care ne desfășurăm activitatea etc. Banii care ne vin de la CNAS nu sunt banii medicului, cum greșit se spune peste tot, sunt banii cabinetului din care se plătesc toate aceste lucruri pe care vi le-am enumerat”, a declarat președinta Colegiului Medicilor de Familie din Hunedoara, Ana Aurelia Chiș Șerban.

„Soluția este în curtea CNAS”

Medicii de familie din județ susțin că situația s-ar putea rezolva foarte simplu și că soluția este la îndemâna CNAS. „Situația s-ar putea rezolva într-un mod foarte simplu, iar soluția este în curtea CNAS, nu a Casei Județene cu care avem o relație de respect. Am cerut să ni se aloce, ca și oameni care rezolvăm 80 la sută din problemele din sănătate și asta se poate vedea pe numărul de consultații rezolvate, 10 la sută din fondurile asigurărilor de sănătate. Repet, 10 la sută din fondurile asigurărilor, ci nu 10 la sută din buget sau din PIB. După mult trâmbițata mărire a fondurilor alocate asistenței medicale primare, pe care a anunțat-o ministrul Bodog, fondurile s-au mărit de la 5,77, la 5,8 la sută. Dacă vi se pare o mărire consistentă în condițiile în care toate s-au scumpit și a crescut salariul minim pe economie atunci nu mai avem nimic de spus. În Uniunea Europeană asistența medicală primară beneficiază de un procent între 10-17 la sută, iar noi am cerut un procent minim de 10 la sută. În plus, la ultimul protest pe care l-am făcut prim-ministrul ne-a promis marea cu sarea, partea principală fiind debirocratizarea, pentru că birocrația ne omoară. În loc să stau să îmi consult pacientul, trebuie să stau și să fac hârtii, să stau să văd dacă merge sau nu SIUI-ul, citește nu citește cardul de sănătate – mă pierd în o mie de lucruri inutile. Până acum nimic din ce ne-au promis nu s-au ținut de cuvânt și atât noi cât și pacienții avem de pierdut”, a adăugat Ana Chiș Șerban.

Mesaj conciliant de la CJAS

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara a remis ieri un comunicat în care arată că aproape o treime dintre medicii de familie din judeţ au semnat, totuşi, contracte cu instituţia amintită „Mai sunt 150 de medici de familie pe care îi aşteptăm astăzi și în zilele următoare să vină să semneze actele adiţionale. Trebuie menţionat faptul că, până miercuri, la CAS Hunedoara nu a fost depusă nicio notificare din partea medicilor de familie în sensul în care ar dori încetarea contractului cu instituţia. Proiectul bugetului CNAS pentru acest an prevede o majorare cu peste 17 la sută a fondurilor alocate asistenţei medicale primare faţă de anul în curs, acesta fiind domeniul de asistenţă medicală cu cea mai mare creştere de finanţare. Conform proiectului, veniturile cabinetelor de medicină de familie vor creşte în medie cu procentul menţionat, urmând să ajungă în total la aproape 2 miliarde lei. Printre noutăţile prevăzute de proiectul noului contract-cadru se numără liberul acces al asiguraţilor la medicamente compensate şi investigaţii paraclinice la oricare farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării, precum şi debirocratizarea procesului de contractare a serviciilor medicale, prin renunţarea completă la documentele pe hârtie”, se mai arată în comunicatul CJAS Hunedoara.