glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Un nou impas al deşeurilor: licitaţiile pentru ridicatul gunoaielor nu prezintă interes

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Deşeuri” se gândeşte deja la planuri de rezervă pentru situaţia în care la unele dintre licitaţiile pentru desemnarea operatorilor din judeţ nu se va prezenta nimeni. Problema gunoaielor devine şi mai complicată.

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) are două componente principale: deponeul ecologic de la Bârcea Mare (o primă chestiune foarte complicată) – administrat de Consiliul Judeţean, respectiv colectarea deşeurilor din toate localităţile hunedorene – problemă de care se ocupă ADI „Deşeuri”.

În proiectul finanţat cu peste 50 de milioane de euro de Comisia Europeană, s-au prevăzut patru zone de colectare: 1 – Brad şi nordul judeţului, 2 – Haţeg (cea mai mică arie de colectare), 3 – Centru (Deva, Hunedoara, Simeria, Orăştie, Călan) şi 4 – Valea Jiului. Doar pentru zona 3 există firme interesate să participe la licitaţie, după cum declara, cu câteva zile în urmă, directorul executiv al ADI „Deşeuri”, Nicolae Panţa.

Altă licitaţie anulată?

„Pentru zona 1 Brad termenul de depunere a ofertelor e 8 august, iar pentru zona 3 undeva la finele acestei luni. Vom vedea ce se întâmplă şi cu zona 4 (Valea Jiului), unde verificarea documentaţiei de licitaţie a durat un pic mai mult la ANAP. Aşteptăm cu interes şi cu emoţii să vedem pentru ce zone vor fi oferte şi câte anume. Dacă pentru zonele 1 şi 2 nu se prezintă nimeni, avem două variante: să prelungim perioada de licitaţie sau să anulăm procedura şi să refacem calculele. Dacă nu se prezintă ofertanţi pentru niciuna dintre cele patru zone, există şi o variantă să refacem documentaţia şi să atribuim, în grup, toate cele patru zone unui singur operator, bineînţeles, tot prin licitaţie. Dar, dacă se licitează, totuşi, zona 3, varianta expusă anterior devine extrem de complicat de pus în practică”, a declarat Nicolae Panţa.

Tags