glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Un nou caz de gripă confirmat și alte cinci persoane sunt suspecte. Gripa porcină l-a ucis pe bărbatul internat la Spitalul din Deva

Situație îngrijorătoare în județ. Pe parcursul săptămânii trecute, încă o persoană din județ a fost diagnosticată cu virusul gripal B, iar alte cinci persoane au fost internate în spital cu suspiciune de gripă sezonieră. De asemenea, specialiștii de la Institutul „Cantacuzino” din București au confirmat în cazul bărbatului decedat săptămâna trecută la Spitalul din Deva, prezența virusului gripal (A) de tip H1N1 – gripă porcină.

Săptămâna trecută o persoană de vârsta a treia din municipiul Deva a murit din cauza virusului gripal A. Conform protocolului, medicii specialiști din județ au trimis analizele pacientului la Laboratorul de analize medicale din cadrul Institutului „Cantacuzino” din București pentru stabilirea tipului de gripă. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, specialiștii de la „Cantacuzino” au confirmat prezența virusului gripal de tip A (H1N1) – gripă porcină. În plus, pe parcursul săptămânii trecute, tot la Spitalul Județean de Urgență Deva a fost identificat un nou caz de gripă, de această dată de tip B. „Până la această oră au fost înregistrate două cazuri confirmate de gripă (un caz gripă AH1 N1, la o persoană de 62 ani, care din păcate a decedat și un caz de gripă tip B, la o persoană de 76 de ani – nevaccinată). Cea de-a doua persoană cu gripă este internată la Spitalul Județean de Urgență Deva, iar starea de sănătate este stabilă. De asemenea, tot pe parcursul săptămânii trecute, cinci hunedoreni au fost internați în spital (patru la Spitalul din Hunedoara și unul la Timișoara) cu suspiciuni de gripă sezonieră. Analizele acestor persoane au fost trimise la Institutul <Cantacuzino> din București pentru confirmarea sau infirmarea gripei”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Aproximativ 500 de cazuri de pneumonie

În săptămâna 29 ianuarie – 4 februarie, numărul infecţiilor acute respiratorii înregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara a fost de 974 de cazuri. Dintre acestea, cele mai grave cazuri au fost cele de pneumonie – 497. Totodată, din numărul total al bolnavilor, 202 au avut nevoie de internare în spital. „Până la această oră au fost vaccinate cu vaccin gripal trivalent sezonier un număr de 21.637 de persoane (județului Hunedoara i s-au repartizat 30.597 doze de vaccin). Vaccinarea continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. DSP Hunedoara comunică tuturor cabinetelor de medicină de familie din județ că Ministerul Sănătăţii face un apel către medicii de familie să continue vaccinarea antigripală, mai ales pentru categoriile la risc, având în vedere evoluţia sezonului epidemic de gripă, care în acest an a debutat mai târziu faţă de sezonul din anul anterior. Vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal iar imunitatea durează cel mult un an”; a adăugat Cecilia Birău.