glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

Un elev a fost eliminat de la prima probă scrisă a Bac-ului

Debut cu bucluc la Bacalaureatul scris. Un absolvent de liceu din Petroșani a fost eliminat ieri, de la prima probă scrisă din cadrul examenului maturităţii. Elevul a fost prins de profesorii supraveghetori cu fiţuici şi a fost scos afară din examen.

Absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a din județul Hunedoara au susținut, ieri, prima probă scrisă a Bacalaureatului, și anume cea la limba și literatura română. Examenul a început la ora 09:00, iar candidaţii au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele. Și de această dată elevii au fost supravegheaţi video și audio, dar se pare că acest lucru nu l-a impresionat pe un candidat care a încercat să fraudeze examenul. „Pentru primul examen scris din cadrul Bacalaureatului s-au înscris 2.687 de absolvenți de liceu, dar în săli au fost prezenți 2.609, 77 fiind absenți. Un elev de la centrul de examen organizat la Colegiul Tehnic <Dimitrie Leonida> Petroșani a fost eliminat din examen. Elevul a fost prins de profesorii supraveghetori cu fițuici. Conform metodologiei, respectivul candidat nu va mai putea participa la celelalte probe din cadrul examenului de maturitate. Mai precis, acesta va putea susține Bacalaureatul doar în sesiunea de toamnă a anului viitor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, Claudia Anca.

Subiecte accesibile

Absolvenţii de liceu de la profilul uman au avut, la primul subiect al examenului, de rezolvat nouă cerinţe referitoare la un fragment dintr-o poezie scrisă de Ion Vinea, iar la a doua parte, elevii au avut de redactat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte în care să explice utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică. La ultima parte, candidații au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o operă scrisă de Marin Preda. Cei de la profilul real au avut la prima parte, nouă cerinţe formulate pe baza unui fragment din poezia „Alt cântec” de Adrian Maniu. La al doilea subiect, absolvenţii au avut de scris un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre „rolul comunicării în reuşita unui proiect de echipă”, iar la ultima parte, care este cea mai dificilă, candidaţii au avut de redactat un eseu în care să caracterizeze un personaj dintr-un text narativ al lui Ioan Slavici sau al lui Liviu Rebreanu. Subiectele au fost structurate în trei părţi, fiecare valorând câte 30 de puncte, 10 puncte fiind din oficiu. Examenul continuă astăzi, cu proba la limba şi literatura maternă, iar miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie.

Tags