glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Un alt an, acelaşi şantier. Tot mai multe străzi din municipiul Brad devin impracticabile din cauza lucrărilor de canalizare

Şantierul de la Brad s-a extins în tot oraşul. De această dată, străzile care au devenit impracticabile, din cauza lucrărilor de canalizare şi a ploilor, sunt Florilor, Morii, Viaţa Nouă şi Horea. Oamenii acuză lipsa de profesionalism a constructorului şi susţin că nu mai pot ieși din gospodării să meargă la serviciu din cauza noroiului.

În perioada iunie – decembrie a anului trecut vă prezentam, în mai multe episoade, starea jalnică a mai multor străzi din municipiul Brad, ca urmare a derulării lucrărilor de introducere a canalizării. După mai bine de un an de zile de când a fost demarat proiectul „Reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune, a reţelei de distribuţie şi reţelei de canalizare din Brad” vă prezentăm cum majoritatea străzilor pe care au fost efectuate astfel de lucrări au fost distruse, devenind impracticabile, atât pentru pietoni, cât şi pentru maşini. Astfel, dacă până acum muncitorii care execută lucrările de introducere a canalizării în municipiul Brad au distrus străzile Dealul Racovei, Decebal, Trandafirilor, Spitalului, Săveşti, Poieniţa, Ardealului, Zarand, satul Ţărăţel şi Valea Bradului aparţinător municipiului, acum aceștia sunt acuzaţi de locuitorii altor patru străzi  de disconfortul pe care l-au creat. Din cauza ploilor, a lipsei de profesionalism a constructorului și a dezinteresului primăriei, străzile Florilor, Morii, Viaţa Nouă şi Horea au devenit impracticabile, iar oamenii au ajuns la capătul răbdării și au cerut socoteală edilului-șef al orașului, Florin Cazacu şi constructorului. „Municipiul Brad a devenit un adevărat şantier în lucru. Este bine într-adevăr că se lucrează şi că vom avea canalizare şi apă potabilă, dar nu este posibil ca în secolul XXI muncitorii să îşi bată pur şi simplu joc de oameni şi să nu ne lase măcar un culoar pietonal pentru a putea ajunge la serviciu. Cât a fost cald şi soare au fost multe şanţuri, denivelări, gropi şi foarte mult praf. Acum, după ce a plouat, a început un adevărat calvar pentru noi. Noroiul ne trece peste pantofi şi nu putem circula decât cu cizme de cauciuc. Dacă se întâmplă vreo nenorocire şi trebuie să vină o maşină de intervenţie rapidă, nu cred că va putea intra pe strada Florilor pentru că va rămâne împotmolită. Este un adevărat dezastru. Nici nu vrem să ne gândim când va începe şcoala şi copilaşii vor trebui să ajungă la cursuri. În halul în care arată străzile nu cred că se vor putea deplasa. Cerem primarului şi constructorului să vină şi să ne lămurească despre stadiul lucrărilor şi cât timp va mai trebui să îndurăm acest calvar”, a precizat un locuitor al străzii Florilor din Brad.

Val de critici şi comentarii pe un site de socializare

Disperaţi de aceste lucrări de mântuială, locuitorii respectivelor străzi şi mai mulţi brădeni şi-au spus oful pe un site de socializare, postând mai multe poze, înregistrări video şi o serie de comentarii. „Strada Florilor este ținută în acest hal de cel puțin trei luni. Cât a fost cald şi soare am trecut denivelările, am încălecat şanțurile, am făcut jaloane printre bolovani. Acum că a venit ploaia suntem mai liniştiți, o luăm la pas, pieptiş, prin noroi. De când m-am întors din concediu sunt numai nervi şi încă sunt în concediu”. „Și totuși cine este în măsură să ne informeze și pe noi de stadiul lucrărilor? Ce se întâmplă? Trebuie să ne gândim că începe școala! Bieții copii vor înota prin noroaie!” sau „Măcar să tragem semnale de alarmă, să se vadă situaţia reală a străzilor”, sunt doar câteva dintre comentariile postate de către brădenii enervaţi de starea jalnică a străzilor.

Lucrări de mântuială, din cauza lipsei banilor

Din luna iunie 2014, în municipiul Brad se derulează contractul de lucrări „Reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune, a reţelei de distribuţie şi reţelei de canalizare din Brad”. Firma care execută aceste lucrări este SC Trans Construct Import Export SRL, iar beneficiarul lucrării este Apa Prod Deva. Constructorii spun că nu mai pot susține financiar continuarea lucrărilor în condițiile în care nu le-au mai fost făcute deconturi pentru lucrările executate de câteva luni. „Chiar dacă ne dorim să terminăm acest şantier, nu cred că vom reuşi. Sunt foarte dezamăgit de acest proiect. Într-adevăr am făcut şi noi greşeli, dar fără bani nu îmi mai pot controla oamenii. Muncitorii merg pe şantier şi stau, uneori lucrează în scârbă şi sincer nu îi pot acuza. Cred că Apa Prod-ul în calitate de beneficiar chiar nu îşi doreşte ca această lucrare să fie finalizată. Nu este posibil ca noi să realizăm 60 la sută din lucrare şi să încasăm până acum 6,99 la sută din valoare, din care ni s-au reţinut 15 la sută. Practic, noi am primit 5 la sută, o sumă mai mult decât infimă. L-am anunţat şi pe domnul primar că nu cred că se va termina acest proiect, decât dacă cei de la Apa Prod îşi doresc cu adevărat”, a precizat pentru „Glasul Hunedoarei” în urmă cu o lună şeful şantierului de la Brad, Marius Cristea.