glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

UDMR susţine amnistia fiscală, nu şi traseismul politic

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, la Deva, că formaţiunea pe care o reprezintă susţine măsura amnistierii fiscale a funcţionarilor publici, însă dezaprobă atât ideea admiterii la facultate fără diplomă de Bacalaureat, cât şi ordonanţa care face posibilă trecerea aleşilor locali de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatele.

„Includerea funcţionarilor publici în categoria persoanelor amnistiate fiscal a fost făcută şi la propunerea noastră pentru că vorbim de persoane care au încasat nişte sume de bani fără să fi greşit cu ceva. Nu ni se pare normal ca acele persoane să plătească pentru greşelile altora”, a spus Hunor. În ce priveşte posibilitatea ca facultăţile să primească studenţi în anul I fără ca aceştia să fi trecut examenul de Bacalaureat, liderul UDMR crede că la mijloc este vorba de o confuzie: „Sunt colegii în cadrul universităţilor care acceptă studenţi fără diplomă de Bacalaureat. Vorbim de instituţii de învăţământ postliceal, nu universitar. Oricum, marile universităţi au respins ideea. Nici nouă nu ni se pare normal să ajungi la o universitate fără să ai diploma de Bacalaureat”.

Traseismul, „boală cronică”

Ordonanţa Guvernului Ponta prin care primarilor şi consilierilor locali şi judeţeni li se dă „liber la transferuri politice” a fost contestată de UDMR în Guvern, fără succes însă: „Încă de la momentul dezbaterii în şedinţa de guvern, noi am atras atenţia asupra faptului că se comite o greşeală. Nu am susţinut şi nu vom susţine traseismul politic. Chiar le-am spus colegilor de la putere că nu e bine deloc să facă ceva ce nu le-ar plăcea nici lor să li se întâmple dacă ar fi în opoziţie. Traseismul este o boală cronică a lumii politice româneşti”. Liderul UDMR a făcut aceste declaraţii după ce a participat la deschiderea anului şcolar la Liceul Teoretic „Teglas Gabor” din Deva, instituţie înfiinţată cu 10 ani în urmă şi care cuprinde acum forme de învăţământ de la ciclul preşcolar până la cel liceal.

„Autonomia Ţinutului Secuiesc nu are nimic în comun cu ce se întâmplă în Catalunia, ori Scoţia”

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, acuză Consiliul Superior al Magistraturii că atentează la dreptul de liberă exprimare atunci când emite poziţii referitoare la proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc, vehiculat în presă, şi precizează că acesta nu are nimic în comun cu situaţiile din Catalunia, ori Scoţia (zone în care se solicită, practic, crearea unui stat independent). La finele săptămânii trecute, CSM a emis un comunicat în care arată că proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc încalcă clar Constituţia României. „CSM a emis un punct de vedere pe o problemă politică. CSM ar trebui să-şi spună părerea doar când un proiect de lege în acest sens ar ajunge pe masa de lucru a Parlamentului. Deocamdată e vorba doar de o dezbatere în presă, iar intervenţia CSM este un act prin care se încalcă dreptul la libera exprimare. Autonomia Ţinutului Secuiesc nu are absolut nimic în comun cu ce se întâmplă în Catalunia, Scoţia, sau în orice altă zonă a lumii. În Europa de astăzi prosperitatea este asigurată şi prin felul în care sunt tratate minorităţile. În Tirolul de Sud, în Suedia sau Finlanda s-au făcut progrese în a se găsi acea pace etnică de care avem cu toţii nevoie. Minoritatea maghiară din România doreşte doar să se simtă în siguranţă şi să ofere mai mult întregii societăţi, în afară de taxe şi impozite.