NEWS ALERT:
Home / Actualitate / UDMR, plan de revitalizare rurală a satului Jeledinți
SONY DSC
SONY DSC

UDMR, plan de revitalizare rurală a satului Jeledinți

700 de ani de atestare documentară a satului hunedorean Jeledinți se vor împlini în 2020. Organizația Județeană Hunedoara a UDMR și Biserica Reformată au demarat un plan de revitalizare rurală a acestei localități.

Președintele UDMR Hunedoara, Iuliu Winkler, susține că până în 2020, în satul Jeledinți se vor desfășura proiecte concrete menite să revigoreze satul hunedorean și să dea un nou impuls comunității de aici, care, de-a lungul timpului, s-a micșorat în mod dramatic. În anii 1800, satul avea peste 1.100 de locuitori, iar în prezent, aici mai trăiesc 200, dintre care jumătate maghiari. Pentru UDMR Hunedoara, revitalizarea satului Jeledinți este un proiect extrem de ambițios, care se adreseză întregii comunități. Planul de revitalizare cuprinde modernizarea drumurilor, investiții în rețelele de apă și canalizare, renovarea bisericii reformate și a căminului cultural și amenajarea unei capele. „Revitalizarea satului Jeledinți reprezintă o provocare uriașă, iar succesul acestuia depinde de colaborarea dintre cele două comunități, maghiară și română, și de cooperarea cu autoritățile publice locale. La acestea, UDMR Hunedoara este hotărâtă să adauge și sprijinul comunitar și instituțional al județului Vas din Ungaria, cu care județul Hunedoara este înfrățit”, spune președintele UDRM Hunedoara, Iuliu Winkler.

La baza programului de revitalizare a satului Jeledinți stă un plan care cuprinde opt capitole, elaborat de Vetési László, expert al Bisericii Reformate în problemele comunităților maghiare dispersate, și care cunoaște foarte bine satul Jeledinți. În acest document sunt identificate toate domeniile, de la viața comunității și activitatea culturală până la identificarea valorilor așezării, unde trebuie să se intervină pentru a putea porni un proces de consolidare a comunității.

Despre Livia BOTICI

Citește și

Castel Hunedoara 9650

Schimbări strategice la Castelul Corvinilor

Cel mai important monument medieval din România își propune să vină, anul acesta, în întâmpinarea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *