glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

TVA-ul defalcat – efectul unei „nopţi a minţii”

 ,,Obiectivul nostru major va fi să ajutăm contribuabilii”, sunt cuvintele dlui Dan Manolescu, ales președinte al CCF la Conferința din 22 aprilie a.c.

Încă o dată, nervii contribuabililor sunt puși la grea încercare. Și nu numai nervii, dar și banii acestora. Orice business-plan făcut, orice previziune, orice intenție de reorganizare sau reorientare a afacerii, toate sunt sortite pieirii. Nimic nu mai bate cu nimic, înțelegerile contractuale se duc pe Apa Sâmbetei, rămâne în picioare doar „Măria-Sa Statul”, prin Mâna sa dreaptă numită ANAF.

Ce soluții de optimizare fiscală să mai dai societăților/clienților? Ce și cu cine să discuți la organele fiscale referitor la noua „găselniță” a ANAF-ului privitoare la plata defalcată a TVA? Ce să răspunzi la întrebările disperate ale oamenilor de afaceri?

      Eventual,  SĂ LE SPUI CĂ:

  1. Statul va avea posibilitatea de a utiliza banii contribuabililor, în cele mai multe situaţii aceşti bani fiind împrumuturi de la bănci;
  1. Vor contribui la  asigurarea obținerii unor comisioane în plus, de către Bănci (săracele, unele chiar au fost în pierdere) pentru plata defalcată suma/baza TVA într-un cont bancar şi TVA în alt cont bancar; practic comisioanele se vor dubla;
  1. Va fi restrânsă libertatea unui contribuabil de a-și gestiona propria afacere;
  1. Va fi necesară o persoană/salariat care să se ocupe de evidența strictă a încasării și plății TVA;
  1. Va trebui să mai plătească pentru modificarea programului informatic de evidență contabilă și să își facă socotelile cu disponibilitățile bănești pornind și sfârșind cu  TVA-ul;

Restul, business, dezvoltare, profit, dividende … amintiri.

Și, ca să închei cu cele citate la început, cred că este necesară o poziție tranșantă din partea organismului profesional ai cărui membri se lovesc de efectele acestei ,,nopţi a minții” care a cuprins guvernanții noștri. Presa, televiziunea, facebook-ul ar trebui să fie populate de un mesaj clar al CCF, ca organism de elită în peisajul fiscal românesc.

Consider că noi, cei care activăm în acest domeniu, trebuie să facem ceva pentru a corecta astfel de măsuri şi decizii generate de neştiinţă şi/sau de alte cauze.

Cristina Daniela Luca,

consultant fiscal

Tags