glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Turiștii care au urcat pe Cetatea Deva au fost întâmpinați de străjeri

Străjerii de pe Cetatea Deva și-au prezentat, sâmbătă, noua uniformă, realizată ca o copie fidelă a ținutei Garnizoanei Cetății Deva din secolul al XV-lea, modelul fiind făcut după descrierile existente în documentele vremii și păstrate în mai multe muzee din Austria și Ungaria.

Turiștii și localnicii care au vizitat Cetatea Devei sâmbătă au avut ocazia să asiste și la defilarea Gărzii Cetății, precum și la antrenamente de spadă și tir cu arcul sau dansuri medievale oferite de străjeri, alături de domnițele lor. Noua ținută a străjerilor de pe Cetate a fost achiziționată printr-o finanțare nerambursabilă de 26.000 de lei, aprobată anul acesta de Consiliul Local Deva. „Cu această sumă am reușit să cumpărăm piesele importante ale echipamentului pentru șase străjeri și pentru stegarul Gărzii – ei fiind oamenii care promovează municipiul Deva și Cetatea la evenimentele de gen organizate în țară și străinătate”, a declarat șeful Gărzii Cetăți, Cristian Stan. Potrivit acestuia, costul unui echipament complet pentru un străjer poate varia, în funcție de complexitate, între 1.000 și 3.000 de euro și cântărește aproximativ 40 de kilograme.

Confecționat din metal, în cea mai mare parte, echipamentul se compune din coif, scut, platoșe în față și în spate, o spadă, blazoane și uniformă. Din Garda Cetății Deva fac parte 20 de voluntari, străjeri și domnițe, oameni cu vârste cuprinse între 5 și 55 de ani.

Garda Cetății Deva va fi prezentă în luna iulie la MedievArtFest, de la Ardud, în județul Satu Mare. Anul viitor, străjerii din Deva vor fi prezenți la festivaluri de gen din Serbia, Ungaria și Polonia.

Defilări și lupte de cavaleri, în fiecare sâmbătă

Garda Cetății Deva va defila pentru turiștii care vor vizita monumentul istoric în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 11:00, în cadrul unui program ce va permite oamenilor să se fotografieze cu străjerii sau chiar să învețe cum se mânuiește o spadă de cavaler. Cetatea Devei a reușit să atragă aproape 90.000 de turişti în primele şase luni ale anului, în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016.  De la redeschiderea monumentului pentru public, în aprilie 2016, numărul vizitatorilor a depăşit 260.000 de persoane. Statistica include doar turiștii care au folosit telecabina pentru cel puţin una dintre călătorii. Ziua de 3 iunie 2017 a fost ziua cu cel mai mare aflux de turiști, români și străini, înregistrat, de la începutul anului, la Cetatea Deva – peste 1.800 de persoane au vizitat fortificația aflată printre cele mai importante atracţii din vestul ţării.

Cetatea Deva a fost atestată documentar la 1269, fiind apreciată ca una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania, deoarece, prin amplasarea sa într-un vârf de deal, domina Valea Mureșului și principala arteră de legătură a României cu centrul și vestul Europei. Monumentul din secolul XIII a fost renovat timp de mai mulți ani, lucrările fiind încheiate parțial în anul 2016.

Tags