glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Tulburări la vârful clasamentului în seria a patra din Liga 3

Cu toate că apele în seria a patra din al treilea eşalon fotbalistic al ţării păreau să se fi limpezit şi lucrurile în ceea ce priveşte promovarea să fie lămurite încă din turul campionatului, iată că evenimentele din intersezon arată că situaţia nu e nici pe departe clară.

Aşa cum arătam în ziarul nostru, ACS Şirineasa este cel mai detaşat lider dintre toate ocupantele primului loc din cele cinci serii, însă „mişcările de trupe” din această iarnă pun serios sub semnul întrebării ambiţiile grupării din Petroşani. Concret, echipa vâlceană cu patron gorjean mutată anul trecut în Valea Jiului are la jumătatea campionatului un avans de şapte puncte faţă de celelalte ocupante ale podiumului – CSU Craiova II şi CS Municipal Lugoj – însă în această iarnă zece jucători şi ambii antrenori secunzi au pus punct colaborării cu ACS Şirineasa.

Cine a dorit să plece a plecat

La sfârşitului anului 2017, chiar în luna decembrie, conducerea clubului ACS Şirineasa a chemat jucătorii la discuţii şi o parte semnificativă dintre aceştia au ales să se despartă de echipă. Astfel şi-au reziliat acordurile pe cale amiabilă Florin Costea, Anghelina, Manole, Lăzărescu, Ovidiu Popescu, Vezan, Oiţă, Bărbuţ şi Miroiu, la fel ca şi antrenorii secunzi Gabriel Mangalagiu şi Damian Militaru. Majoritatea acestora au fost titulari în turul campionatului şi chiar dacă un „nume greu” precum fostul internaţional Florin Costea nu a corespuns în întregime aşteptărilor – mari – avute de la el, este de aşteptat ca aceste plecări să perturbe serios un angrenaj care a funcţionat aproape perfect în sezonul de toamnă. Anghelina a fost un fundaş lateral cu evoluţii bune în ambele faze ale jocului, Vezan a fost alături de Lucian Iordache unul dintre oamenii-cheie care au făcut legea la mijlocul terenului, Oiţă a avut un bun randament defensiv, iar Manole s-a dovedit a fi un atacant extrem de util, fiind unul dintre golgeterii echipei.

ACS Şirineasa a terminat neînvinsă turul de campionat, cu 11 victorii şi trei egaluri în 14 partide, având 34 de goluri înscrise şi numai 7 primite.

„E ceva normal la o echipă”

Antrenorul principal al formaţiei petroşănene, Dan Vasilică, venit de la colega de serie Internaţional Băleşti după etapa a opta de campionat, spune că aceste rezilieri de contracte sunt ceva normal şi că nu este vorba de reduceri de buget sau de schimbarea obiectivului, care rămâne promovarea în liga a doua.

„S-au reziliat, într-adevăr, câteva contracte, dar se ştia dinainte că sunt câţiva jucători care vor să plece, alţii au jucat mai puţin. Astăzi (n. red.: în 19 decembrie) li s-a dat salariile, totul la zi. Dacă s-ar reduce bugetul nu s-ar plăti totul la zi, nu? Noi suntem la zi cu absolut totul. Cine a vrut să plece i s-au dat hârtiile. Toate aceste decizii sunt normale. La orice echipă sunt jucători care îşi mai reziliază contractele, care cer acordul de transfer. Aş fi vrut să rămână toţi, dar dacă unii au cerut să plece, asta e. Discuţiile sunt acum vizavi de unde facem cantonamentul, condiţiile pe care le avem, nicidecum de reducere de buget sau ce se mai aude”, a declarat antrenorul Dan Vasilică, citat de Liga2.ro.

Probleme financiare şi cu litigiile la comisii

Unii dintre fotbaliştii care au plecat afirmă însă altceva. „Cei de la club au probleme, iar mulţi jucători şi-au reziliat deja contractele. Am decis să nu mai continui nici eu, deoarece proiectul nu mai era cel care îmi fusese prezentat acum câteva luni. Este păcat de tot ce s-a realizat acolo până acum, pentru că echipa se afla pe primul loc în Liga 3”, a spus Florin Costea la despărţirea de ACS Şirineasa.

O altă grupare deţinută de patronul gorjean Nicolae Sarcină, Luceafărul Oradea din Liga 2, se confruntă cu probleme financiare, fiind cunoscut faptul că s-au adunat restanţe salariale ale jucătorilor pe câteva luni. Nu este exclusă nici o comasare/ fuziune a celor două echipe, Şirineasa şi Luceafărul, pentru a rămâne una singură, care să joace la Petroşani.

Există în ceea ce priveşte pe ACS Şirineasa şi nişte litigii aflate încă în curs de soluţionare la Federaţia Română de Fotbal. Câteva dintre colegele din seria a patra au depus contestaţii în legătură cu faptul că deşi din punct de vedere juridic ACS Şirineasa a devenit Energeticianul, la FRF clubul continuă să activeze pe vechea denumire. Comisia de Disciplină şi Etică a Federaţiei nu a dat nici un verdict în ceea ce priveşte acest caz, ci l-a redirecţionat către Camera Naţională de Soluţionale a Litigiilor.

“Sunt convins că toate aceste litigii vor avea rezolvarea pozitivă pentru noi. E un foc de paie. A făcut cineva o plângere, după care celelalte cluburi au preluat-o din mers, crezând că dacă e ceva vor avea şi ele de câştigat. Să muncească pe teren mai mult decât în birouri şi probabil că o să promoveze anul viitor”, a declarat în legătură cu aceste litigii Dan Vasilică, antrenorul lui ACS Şirineasa.

Şi CSM Lugoj poate pierde jucători în pauza de iarnă

Nu doar la Petroşani sunt probleme cu plecările de jucători. O altă fruntaşă a seriei a patra din Liga 3, CS Municipal Lugoj, ocupanta locului 3 la finalul turului, cu 29 de puncte acumulate, se confruntă cu probleme financiare şi este în pericol să îşi piardă fotbaliştii importanţi în intersezon.

Chiar pe parcursul primei părţi a actualului sezon competiţional 2017 – 2018 clubul s-a confruntat cu greve ale jucătorilor, nemulţumiţi de întârzierile salariale. “Înainte să jucăm cu Şirineasa (n. red.: meci din penultima etapă, încheiat 3 – 3 la Petroşani) nu ne-am antrenat toată săptămâna. A fost o decizie luată de câţiva jucători şi ceilalţi au respectat-o toţi, pentru că la Lugoj chiar am fost un grup unit. Am avea şanse să ne batem la promovare, dar în aceste condiţii mulţi jucători ar putea pleca. De când am venit aici am primit doar două salarii, ca să nu mai spun că avem şi prime restante pentru vreo şase victorii. În vară am renunţat la bani să vin de la Călăraşi, din liga a doua, la Lugoj. Am venit aici pentru domnul profesor Petruescu şi ştiu că mulţi jucători au venit pentru el. Eu merg în general pe cuvânt şi nici n-am citit contractul înainte de a-l semna, pentru că ştiam ce vorbisem cu cei de acolo. Mă deranjează că domnul Maier (n. red.: Marius Maier, conducătorul clubului lugojean) nu îmi mai răspunde la telefon, după ce în vară mă suna de cinci ori pe zi să vin la Lugoj. Probabil voi depune memoriu, voi decide în ianuarie ce voi face”, a spus Gelu Velici, citat de Liga2.ro. Atacantul lui CSM Lugoj, la doar 25 de ani, a mai evoluat de-a lungul carierei la Politehnica Timişoara, Ceahlăul Piatra Neamţ, Dinamo Bucureşti, Fortuna Poiana Câmpina, Naţional Sebiş, CNS Cetate Deva şi Dunărea Călăraşi.

Între cei care ar putea părăsi pe CSM sunt şi ex-hunedorenii Bogdan Bozian şi Florin Lazea, care au evoluat până acum două sezoane pentru echipa de pe malul Cernei. Aceştia, ca şi alţi colegi de echipă, au deja oferte de la alte formaţii.

Reamintim, în clasamentul Ligii 3 seria 4 conduce ACS Şirineasa cu 36 de puncte, urmată de CSU Craiova II şi CSM Lugoj cu câte 29, CSM Reşiţa 27, Naţional Sebiş şi Gloria Lunca Teuz Cermei cu câte 26 de puncte. Cetate Deva se află pe locul 7, cu 21 de puncte.

Loading...