glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Trei liberali contra lui Florin Cazacu

Liderii PNL Brad caută, în această toamnă, cea mai bună variantă de candidat împotriva lui Florin Cazacu, primar al municipiului. Deşi se află la cel de-al treilea mandat, Cazacu va fi destul de greu de învins în alegeri.

Consilierul local Daniel Adam, consilierul judeţean Vasile Bârea şi avocatul Adrian Clonda sunt cei trei liberali brădeni care şi-au anunţat intenţia de a candida la funcţia de primar al municipiului Brad. Organizaţia locală spune că în luna octombrie se va face o cercetare sociologică în urma căreia cel mai bine plasat în opţiunile electoratului, dintre cei trei, va fi susţinut de PNL în dificila bătălie electorală de la Brad.

Strategie încă nefinalizată
Co-preşedintele PNL Brad, Florin Oprişa, spune că „planul de bătaie” al partidului în campania electorală pentru alegerile locale va fi întocmit abia după desemnarea candidatului şi îşi bazează calculele şi pe scorul obţinut de Klaus Iohannis la prezidenţiale, în municipiul amintit: „În turul II al alegerilor prezidenţiale am reuşit să reducem diferenţa dintre noi şi PSD la un singur procent, chiar mai puţin de-atât. E o performanţă, dat fiind faptul că Bradul a fost, până acum, fieful PSD-ului. Percepţia în rândul populaţiei se schimbă oarecum. Sunt cei activi, care vor o schimbare, şi pensionarii, care sunt mai conservatori. Apar însă mulţi pensionari din Brad care doresc şi ei o schimbare. În linii mari, vom spune ce avem noi de gând să facem, dar vom marşa şi pe neajunsurile din Brad”.

O întrebare pentru trei candidaţi

„Cum aveţi de gând să vă <luptaţi> cu Florin Cazacu?”. „Glasul Hunedoarei” a încercat să adreseze aceeaşi întrebare fiecăruia dintre cei trei posibili candidaţi.

Vasile Bârea: „Eu cred că ar trebui să marşăm mai mult pe ce avem noi de gând să facem în Brad şi mai puţin pe neajunsuri, că neajunsurile le ştie toată lumea. Vom încerca să explicăm cetăţenilor că avem o altă abordare în ce priveşte ridicarea nivelului de trai. În opinia noastră, acest lucru se poate face doar prin creşterea nivelului economic al oraşului. Cum am de gând să mă lupt cu Florin Cazacu, dacă voi fi eu candidat? În luptă dreaptă, cum altcumva!”.

Adrian Clonda: „Eu nu vreau să mă lupt cu Florin Cazacu, eu vreau să mă lupt pentru Brad şi pentru brădeni. Eu pentru ei îmi doresc să candidez, nu împotriva cuiva. E nevoie de o nouă conducere la Primăria Brad. Repet, candidez pentru brădeni cărora voi încerca să le câştig susţinerea prin corectitudine şi spunându-le clar că, în cazul în care voi fi ales, peste patru ani vor avea gaz metan şi căldură în case”.

Daniel Adam: „Cred că se pot face mai multe lucruri utile pentru Brad. Activez în domeniul privat de 20 de ani, administrez o afacere cu peste 50 de angajaţi şi, mai ales acum, că sunt şi consilier local de trei ani şi jumătate, sunt convins că aş fi un administrator mult mai atent cu banul public. Florin Cazacu are atuurile sale pe care le scoate în faţă, în campaniile electorale, însă am observat şi multe părţi slabe ale sale, pe care le ţine ascunse şi care cred că trebuie scoase la lumină”.

Greu de învins

Deşi în 2012 s-a constatat o „erodare” a sa ca primar, Florin Cazacu are şanse reale să câştige un al patrulea mandat de primar în Brad. A devenit edil-şef în 2004, fiind foarte aproape să câştige alegerile încă din primul tur (49,79 %), reuşind apoi să-l surclaseze pe Dorin Gligor (ex-PD acum PNL) cu un scor de 65,86 % la 34,14 %. În 2008 a reuşit un record de partid, câştigând alegerile din primul tur cu 82,54 la sută. În 2012, sub „tutela” USL, a câştigat, din nou din primul tur, de data aceasta cu 68 la sută.

Oraşul Brad are şi acum o mare problemă: termoficarea. În toţi aceşti ani, Florin Cazacu nu a reuşit să implementeze o soluţie de încălzire a blocurilor din oraş, costurile gigacaloriei produse aici fiind cele mai mari din ţară (în jur de 200 de euro). În faţa electoratului, cum-necum, Cazacu a reuşit să compenseze acest neajuns şi să câştige trei mandate. Problema căldurii din Brad nu este nici acum rezolvată, însă „bugetul minim” impus de PSD începând din acest an are toate şansele să-i ofere lui Cazacu un nou mandat. Bradul dispune de mult mai mulţi bani decât până acum, iar asfaltările de anul acesta şi cele programate pentru primăvara anului viitor vor conta mult în ecuaţia alegerilor.