glasul-hd.ro Web analytics

Reportaj

Trecerea în Anul Şarpelui Negru de Apă a fost marcată la Deva. Elevi, profesori şi oficialităţi au sărbătorit laolaltă trecerea în Noul An Chinezesc (GALERIE FOTO)

Trecerea în Noul An Chinezesc, Anul Şarpelui Negru de Apă, a fost marcată ieri la Deva printr-un simpozion cu tema „China, trecut, prezent şi viitor”. Totodată, în cadrul evenimentului de ieri, elevii de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din municipiu au susţinut o serie de spectacole artistice.

Elevii de la Liceul de Muzică din Deva, împreună cu profesori universitari, academicieni, sinologi, politicieni, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, dar şi ai autorităţilor publice locale şi judeţene au marcat, în cursul zilei de ieri, intrarea în Noul An Chinezesc. Manifestările au avut loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

Simpozion tematic

Acţiunile organizate sub semnul interculturalităţii China – Europa 2013 – au debutat la sediul IŞJ, unde a fost susţinut un simpozion cu tema „China, trecut, prezent şi viitor”. În cadrul simpozionului, reprezentanţii Universităţii „Lucian Blaga” şi Institutelor „Confucius” din Sibiu şi Cluj şi reprezentanta claselor de limbă şi cultură chineză, eleva Tiberia Cercea, au susţinut o serie de alocuţiuni despre China. După simpozion, invitaţii au avut ocazia de a viziona o expoziţie de artă plastică şi decorativă, în foaierul Sălii „Spiru Haret” din cadrul IŞJ. „Noi fiind o parte a Institutului Confucius din Sibiu, în fiecare an organizăm evenimente pentru a marca această zi importantă pentru poporul chinez şi pentru noi românii. Anul acesta, pentru a celebra Noul An Chinezesc, Anul Şarpelui Negru de Apă, am considerat foarte important să organizăm împreună cu Institutele Confucius din Sibiu şi Cluj, un simpozion cu tema „China, trecut, prezent şi viitor”. În cadrul simpozionului au fost punctate aspecte despre cultura, tradiţia şi istoria Chinei”, a precizat directorul Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva, Gheorghe Mihuţ.

Spectacol-concert dedicat chinezilor

Cea de-a doua partea a evenimentului „s-a consumat” la Centrul Cultural din Deva, unde invitaţii au avut parte de un spectacol – concert susţinut de formaţiile artistice şi elevii olimpici ai Liceului de Arte, precum şi de grupa de gimnastică aerobică medaliată la Campionatele Europene de la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” Deva. Programul a cuprins muzică tradiţional chinezească, clasică şi folclorică, dar şi două momente de excepţie, interpretate de sportivele devence, şi anume dansul evantaielor şi al piraţilor.
„Potrivit tradiţiei chineze, începând de astăzi (n .red. ieri), timp de 15 zile, chinezii sunt liberi, adică în vacanţă. Noi, prin astfel de acţiuni pe care le-am organizat, am dorit să-i facem pe aceştia să se simtă cât mai bine şi ca Deva să reprezinte pentru ei o a doua casă”, a adăugat Gheorghe Mihuţ.

Anul Şarpelui Negru de Apă

Noul An Chinezesc a început în 10 februarie 2013, sub semnul Şarpelui Negru de Apă, şi se va încheia în 31 ianuarie 2014, la trecerea sub semnul Calului. Anul Şarpelui reprezintă o perioadă benefică din punct de vedere financiar, mai ales pentru oamenii de afaceri, pentru liderii de opinie. Cele mai mari şanse de reuşită le au persoanele care acţionează în mod programat, având în spate o analiza aprofundată a situaţiei. În zodiacul chinezesc, Şarpele reprezintă misterul, frumuseţea, sacrul şi înţelepciunea. Şarpele este considerat o zodie enigmatică, intuitivă, introspectivă, rafinată. Astfel, anul 2013 va fi caracterizat de surprize, instabilitate, fertilitate şi schimbări neaşteptate. Este important ca în acest an să fie făcute planuri riguroase, să fie analizate foarte bine acţiunile întreprinse şi să fie luate toate măsurile de precauţie.

(Foto: Invitaţii chinezi au avut posibilitatea de a viziona în foaierul Sălii „Spiru Haret” din cadrul IŞJ o expoziţie de artă plastică şi decorativă)