glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Traseu tematic spre Fundătura Ponorului. Unul dintre cele mai frumoase locuri din România va beneficia de o iniţiativă a Asociaţiei de Turism Retezat

Asociaţia de Turism Retezat intenţionează să amenajeze un traseu tematic prin Munţii Şureanu al cărui principal punct de atracţie va fi „colosseum-ul natural” numit de localnici „Fundătura Ponorului”.

Munţii Şureanu au o frumuseţe aparte, dar nu beneficiază de niciun traseu turistic bine marcat şi întreţinut. Asociaţia de Turism Retezat precizează că nu doreşte amenajarea unui traseu turistic spre Fundătura Ponorului, ci doar a unui traseu tematic. „Nu ne dorim un traseu turistic în toată puterea cuvântului pentru că ar apărea probleme cu proprietăţile private din zonă. De fapt şi cu acest traseu tematic, care va însemna mai mult panouri informative, vom încerca să nu deranjăm nicio proprietate privată. Sunt mai multe variante de acces spre zona amintită, pentru că există destule drumuri care duc spre sălaşele locuitorilor comunelor din zonă (sălaşe – gospodării de vară în care locuitorii zonei urcă cu animalele la păscut la finalul lunii mai şi pe care le părăsesc temporar, în octombrie –n.red.). Încă nu s-a discutat exact care va fi traseul, efectiv. Urmează să vorbim şi cu reprezentanţii autorităţilor locale şi ale instituţiilor direct sau indirect implicate şi să stabilim toate detaliile. Mai e de lucru şi la întocmirea documentaţiei necesare. E nevoie de un traseu tematic pentru că vorbim despre o zonă foarte frumoasă, dar despre care turiştii nu au, practic, nicio informaţie dintr-o sursă sigură”, spune Ovidiu Bodean, preşedintele Asociaţiei de Turism Retezat.

„Pantofarii”, un pericol?

Fundătura Ponorului a devenit cunoscută la nivel naţional doar în ultimii 10 ani, după ce fotograful Remus Suciu publica într-un cotidian naţional câteva fotografii ale minunii naturale situată la aproximativ trei ore de mers de „gura” inferioară a Peşterii Cioclovina (cu apă), în inima Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina

În ultimii trei ani, fotografi din toată ţara vin des în „fundătură” pentru a imortaliza clipe şi senzaţii vizuale pe care, spun ei, nu le mai întâlneşti niciunde în România.

O eventuală „aglomerare” a turiştilor în zonă nu-l îngrijorează pe Ovidiu Bodean, chiar şi în condiţiile în care, din Poiana Pelegii (aflată în Parcul Naţional Retezat), săptămânal, atât salvamontiştii cât şi angajaţii Administraţiei PNR sunt nevoiţi să care metri cubi de gunoaie lăsate de „pantofarii” urcaţi la munte pentru grătare şi consum de bere. „În Fundătura Ponorului eu estimez că vom avea acelaşi gen de turişti care merg pe crestele şi vârfurile din Retezat (oameni care nu lasă nici măcar un muc de ţigară după ei – n.red.). Zona nu este accesibilă cu autoturismele obişnuite, aşa că nu cred că vom avea aici turişti amatori de ieşiri la grătare”, spune Bodean.