glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Transparență. Florin Oancea: „Tot ce înseamnă lucrări de investiții în Deva, de acum încolo, pe SEAP”

Edilul municipiului Deva, Florin Oancea, susține că nicio lucrare de investiție finanțată din bugetul local nu va mai fi încredințată direct, ci totul va fi realizat transparent, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Mai mult, firmele care nu vor respecta clauzele contractuale vor fi sancționate.

În ultimii ani, mii de lucrări efectuate în județul Hunedoara și, respectiv, în municipiul Deva, au fost făcute prin încredințare directă. Adică, la mica înțelegere cu o firmă <de casă>, departe de ochii cetățenilor. Noul primar al Devei, Florin Oancea, susține că aceste practici <au apus>, iar încredințarea directă va mai fi permisă doar pentru urgențe și pentru sume mici de bani. „Tot ce înseamnă lucrări de investiții, de acum încolo, pe SEAP! Toate firmele care vor să participe la o licitație, vor intra pe SEAP și vor vedea fiecare lucrare pe care Primăria municipiului Deva o va scoate la licitație. Dacă sunt situații, spre exemplu, se strică un toner, se strică ceva, și e vorba de o sumă mică, de 3000-5000 de lei, e o urgență, pentru ele permite legea să faci încredințare directă, dar le pui pe SEAP și pe acelea, și stau trei zile, cinci zile. Poți să acorzi direct, și punând pe SEAP. Nu o să vină unul din Constanța să aducă 20 de topuri de hârtie, tot din Deva sau din jurul Devei va veni”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Contracte clare, cu termene precise

Noul edil al Devei spune că, de acum, toate contractele vor avea stipulat termene ferme de execuție, iar firmele care nu vor respecta clauzele privind calitatea și vor executa lucrări neconforme vor fi sancționate. „Vreau transparență în sensul că: studii de fezabilitate, proiectări, execuții, la toate lucrările de investiții, să fie puse pe SEAP transparent, pentru ca toată lumea să vadă. Mă voi asigura ca primar ca Primăria să aibă suficiente resurse financiare, încât să dăm drumul la cât mai multe lucrări, în funcție de prioritățile oamenilor, pentru a se prezenta cât mai multe firme. Nu cred că în Deva sau în județul Hunedoara sunt atâtea firme care pot să atace, dintr-o dată, 3-4 lucrări pe care le scoți pe SEAP. Pentru că în acele contracte voi stipula clar termen ferm de execuție, calitate și preț. Firmele care au câștigat o licitație și care nu au respectat clauzele contractuale, care au făcut lucrări neconforme, permite legea să punem în dreptul lor o <bulină roșie> pe SEAP, pentru ca timp de doi ani să nu poată să mai participe la licitație. De ești bun, te bagi! Nu ești bun, nu te bagi! Fiecare firmă va ști că dacă are calitate, va prinde lucrări, dacă nu are calitate, nu va prinde lucrări. Și nu pentru că nu vreau eu, ci pentru că se autoelimină”, mai susține primarul Devei, Florin Oancea.

Loading...