glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Tomograf nou pentru Spitalul Județean

Spitalul Județean de Urgență Deva va primi un computer tomograf nou, de la Guvernul României. Trei contracte în valoare de 19,8 milioane de euro, pentru achiziționarea echipamentelor medicale, au fost semnate ieri, la Palatul Victoria, de ministrul Sănătății, Florian Bodog, și furnizorii de echipamente, în prezența premierului Mihai Tudose.

34 de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu echipamente de imagistică de tip Computer Tomograf (14), Rezonanță Magnetică Nucleară (24) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN). „Am primit un computer tomograf. Noi avem unul, dar este depășit. Merge, dar a tot fost reparat, tubul lui s-a tot defectat, și am avut mari probleme și luna trecută, și de aceea am solicitat să ne dea și nouă unul. Am avea nevoie și de un RMN, pentru că spitalul județean nu are un RMN, ci doar un contract de prestări servicii cu un RMN. Unitatea sanitară urmează să primească un RMN, din câte am înțeles de la minister, în luna februarie”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Deva, Adina Pera-Ștefănie.

Cele trei contracte de achiziție sunt finanțate din Acordul de împrumut încheiat cu Banca Mondială, în valoare totală de 250 de milioane euro, accesat în anul 2014, și deblocat în cursul anului 2017. Pe lângă achiziția de echipamente de imagistică, Acordul cu Banca Mondială mai prevede și construcția de secții noi ATI și UPU, Centre de mari arși, blocuri operatorii și reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialități, precum și achiziții de echipamente necesare în secțiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliație, imagistică, radioterapie și screening afecțiuni oncologice.

One Comment