glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Toma Petcu – vizită cu rezultate zero. Ministrul Energiei a aflat doar joi seara că termocentrala Mintia e în pericol de oprire

Mustrări voalate adresate şefilor Complexului Energetic Hunedoara, promisiuni contradictorii şi un protest suspendat in-extremis la Mintia. Acestea sunt „rezultatele” vizitei pe care ministrul Energiei, Toma Petcu, a făcut-o în judeţ la finele săptămânii trecute.

Toma Petcu a ajuns joi seara în Valea Jiului, după ce toată ziua şi-o petrecuse cu întâlniri la Complexul Energetic Oltenia. Abia după ora 20.00 a aflat că termocentrala Mintia e în pericol să fie oprită din cauza unui protest spontan declanşat de o parte a salariaţilor de aici. Protestul a început joi la ora 07.00. Nimeni, nici consilierii săi din minister şi nici şefii Complexului Energetic Hunedoara nu l-au informat. Joi, în jurul orei 23.00, Toma Petcu a ajuns la Mintia şi a discutat cu protestatarii până la ora 01.00. „Noi până la acea oră aveam semnată o notă cu administraţia referitoare la revendicări. Oamenii au acceptat-o doar după ce a fost girată de domnul ministru. Ni s-a promis că Mintia are o perspectivă, problema de mediu urmând să fie rezolvată după ce se aprobă acel ajutor de tip SIEG (aflat în atenţia Comisiei Europene – n.red.). În ce priveşte salariile compensatorii, am primit asigurări că nu vor fi disponibilizări, aşa că problema poate fi negociată în septembrie, când se discută Contractul Colectiv de Muncă. A mai rămas de rezolvat eliminarea inechităţilor salariale apărute la Mintia după o serie de majorări făcute, considerăm noi, ilegal şi imoral. O comisie din care va face parte şi secretarul de stat, Doru Vişan”, spune liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iştoc. Acesta relatează că Toma Petcu a aflat tot de la energeticieni că salariul directorului general, Viorel Stancu, a fost mărit de la 14.000 la 18.000 de lei şi ar fi dispus ca decizia să fie anulată.

„Nesincronizări” cu victime sigure: angajaţii

Cu o săptămână în urmă, conducerea CEH vorbea despre posibile disponibilizări în toamna acestui an, mai ales că minele Lonea şi Lupeni trec pe program de închidere. La Petroşani, vineri, ministrul Toma Petcu susţinea că nu va fi disponibilizat personal de la cele două mine amintite, oamenii de aici urmând să rămână pentru a munci şi la operaţiunile de închidere, după 2018.

Tot la Petroşani, Toma Petcu declara că, de acum, Consiliul de Administraţie al CEH nu va mai lua decizii fără să se consulte în prealabil cu el şi cu secretarul de stat Doru Vişan. Asta şi pentru că au existat decizii ale CA-ului care l-au nemulţumit: „Una a fost acum o săptămână şi-un pic, când s-a stabilit noul director. M-a deranjat salariul pe care i l-au stabilit şi am dispus Consiliului de Administraţie să reanalizeze acest lucru în următoarea şedinţă”.

Toma Petcu este membru ALDE. Tensiunile politice de la nivel central, dintre PSD şi ALDE, se răsfrâng şi în cadrul CEH, unitate condusă exclusiv de membri ai PSD. Se pare că, în urma schimbărilor care se prefigurează la nivel guvernamental, ALDE va pierde portofoliul energiei, ministerul urmând să fie preluat de PSD. Dacă zvonurile devin realitate, rezultă că Toma Petcu a venit la Petroşani şi Mintia aproape degeaba, singurul efect concret al vizitei sale fiind detensionarea temporară a situaţiei din termocentrala de lângă Deva.

Tags