glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Termocentralele Mintia şi Paroşeni au fuzionat

Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat. În cursul zilei de ieri a avut loc şedinţa comună a Adunărilor Generale ale celor două termocentrale din judeţ, Mintia şi Paroşeni, în cadrul căreia a fost aprobată fuziunea celor două entităţi.

Mult vehiculata structură energetică care va funcţiona pe huilă a fost înfiinţată ieri. Primul pas a fost făcut la începutul lunii aprilie când a fost parafat ordinul de ministru cu privire la noii membri AGA ai celor două termocentrale. Iar după mai multe amânări, ieri a avut loc şedinţa comună AGA în care s-a aprobat fuziunea celor două termocentrale. Aprobarea fuziunii este primul pas concret în ceea ce priveşte înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara. În perioada următoare trebuie înregistrat statutul noii entităţi, apoi trebuie parcurşi câţiva paşi juridici, astfel încât până la începutul celui de-al treilea trimestru din acest an structura energetică să fie înfiinţată cu acte în regulă.

Urmează separarea unităţilor miniere

Termocentralele Mintia şi Paroşeni vor mai funcţiona separat aproximativ o lună, până când va fi parafat actul de fuzionare a celor două entităţi. Din Complexul Energetic vor face parte cele două termocentrale şi patru mine viabile din Valea Jiului, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. Înglobarea celor patru unităţi miniere în Complexul Energetic se va face în perioada următoare. Practic, cele trei mine neviabile – Paroşeni, Petrila şi Uricani se vor desprinde din CNH şi vor constitui o nouă societate comercială, care va fi garantul că subvenţia acordată pentru închiderea unităţilor miniere nu se va intersecta cu minele viabile. Cele patru mine viabile vor fuziona cu cele două termocentrale prin procedura de dare în plată.

„Hotărârea celor două Adunări Generale a Acţionarilor de la termocentralele din Paroşeni şi Mintia, prin care s-a aprobat fuziunea celor două unităţi termo-electrice, este doar un prim pas în crearea Complexului Energetic Hunedoara. Dar un pas foarte important. Aşa cum am mai spus, vom finaliza toate demersurile legale pentru înfiinţarea Complexului în al treilea trimestru al acestui an. Urmează separarea minelor viabile de cele care trebuie închise şi alipirea acestora la noua societate care se va naşte prin fuziunea aprobată astăzi. Sunt sigur că aceasta este singura soluţie ca cele două termocentrale şi minele din Valea Jiului să nu se desfiinţeze” a declarat Dorin Gligor, unul dintre artizanii Complexului Energetic Hunedoara .