glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Termocentrala Mintia a rămas fără gaz metan, pentru prima dată în istorie. În cazul unei avarii, instalațiile se opresc

Situație nemaiîntâlnită, la Termocentrala Mintia. Din cauza unei datorii de 1,7 milioane de lei, compania Transgaz a sistat furnizarea gazului metan către producătorul de energie electrică. Începând de ieri, termocentrala funcționează doar pe cărbune, iar în situația unei avarii pe instalații, aceasta s-ar opri.

În prezent, termocentrala „merge” cu un singur cazan de abur din cele două ale unui grup energetic. Lipsa gazului metan pune însă în pericol atât funcționarea cazanului, dar și alimentarea cu agent termic a mii de familii din municipiul Deva. Potrivit preşedintelui Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, sistarea gazului metan a venit în urma unei datorii nu foarte mari. Către Transgaz, Terocentrala Mintia are datorii de 1,7 milioane de lei, iar către Romagaz plata este făcută în avans.

„Pentru prima data, Termocentrala a rămas fără gaz metan, funcționăm doar pe cărbune. Termocentrala este proiectată să funcționeze doar pe cărbune, dar la o lipsă de cărbune, la defecte pe instalația de cărbune, atunci o să avem probleme și se poate ajunge să se oprească. Datoria către Transgaz este de 1,7 milioane. La Romgaz, avem plata făcută în avans, adică chiar nu suntem într-o situație atât de disperată încât să se închidă vana. Directorul general al CEH este în drum spre Mediaș, să discute această problemă”, a declarat liderul sindical.

În cursul zilei de marți au existat informații pe surse, potrivit cărora Apaprod SA ar intenționa să sisteze furnizarea apei către Termocentrala Mintia.

„Am auzit și eu informația asta, dar nu știu exact. Știu că Apaprod are o sentință de executare silită a Termocentralei, dar aceea este pe conturi, dar să și sisteze apa nu știu… probabil vor face un grafic de reeșalonare. În situația în care se oprește apa, nu se mai poate face producție”, a spus Cristian Iștoc.

Sindicatul a înaintat, astăzi, o adresă către vicepremierul Viorel Ştefan, prin care i-a solicitat acestuia implicarea.

„Am făcut sesizare către vicepremierul României, cel care a fost la noi în martie, și am prezentat situația de astăzi și faptul că promisiunile făcute atunci nu au fost onorate de Ministerul Energiei. I-am solicitat implicarea”, a mai spus Iștoc.

Din noaptea de luni spre marți, de la ora 00:00, Termocentrala Mintia nu mai face parte din programul Dispecerul Energetic Naţional (DEN). DEN este unitatea care gestionează cu precădere funcţionarea celor mai mari producători de energie din România. Practic, dacă Termocentrala nu mai face parte din DEN, nu i se mai solicită „injecție de putere”. Totuși, pentru că Termocentrala a reușit să funcționeze fără avarii numai pe cărbune, a rezistat „în piață”, ca și competitor pe piața liberă. O avarie însă este posibilă, iar dacă acest lucru se va întâmpla, aceasta ar duce la oprirea instalațiilor și, implicit, la pierderi importante.