glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Terenul de la „Materii prime”, din nou la vot în Consiliul Local

Problema vânzării celor 80.000 de metri pătraţi din zona Peştiş, la licitaţie, va fi rediscutată în şedinţa de Consiliu Local al Hunedoarei, programată pentru miercuri. Proiectul a căzut la vot, din diferite motive, cu nouă zile în urmă, deşi e vorba de un teren contaminat, nefolosit de aproape 20 de ani.

Executivul Primăriei Hunedoara a refăcut nota de fundamentare a proiectului prin care propune ca o suprafaţă de 8 hectare aflată la Peştiş, pe zona numită pe vremuri „Materii prime”, să fie vândută la licitaţie cu un preţ de pornire de 1,2 milioane de lei fără TVA. De data aceasta, în documentul amintit, se menţionează că terenul fusese cumpărat de Primăria Hunedoarei, în 2002, cu aproximativ 7,4 lei metrul pătrat, iar acum preţul de pornire a licitaţiei este de aproape 7 lei. Primăria a intenţionat, la acea dată, să amenajeze aici un parc industrial, însă planurile s-au schimbat după ce a primit alte 20 de hectare de teren în acest scop, un pic mai aproape de oraş, pe zona fostului triaj de căi ferate al combinatului siderurgic.

E nevoie de 14 voturi

Pe 17 noiembrie, propunerea de vânzare a terenului la licitaţie a căzut la vot. Fiind vorba de patrimoniul oraşului, astfel de proiecte au nevoie de votul a cel puţin două treimi din numărul total al consilierilor. Pentru că şedinţa a fost convocată de îndată, atât consilieri ai PSD cât şi ai PNL au lipsit. Consilierul PER, Bogdan Giurgiu, s-a declarat împotriva proiectului, pe motiv că nu a fost informat complet, iar consilierii PNL prezenţi la şedinţă s-au abţinut. Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, spune că nu a încercat deloc să facă lobby pentru un vot favorabil: „Nu am vorbit cu niciun consilier local pe tema aceasta, în ultima săptămână. Toate explicaţiile necesare sunt trecute în documentaţia proiectului. E un teren pe care, de 15 ani de când îl are Primăria, nu s-a făcut nimic şi care nu a produs niciun beneficiu comunităţii. Acum poate deveni util economiei locale şi poate produce venituri la bugetul oraşului. Fiecare consilier nu trebuie decât să citească materialul de şedinţă şi apoi să voteze cum îi dictează conştiinţa şi cum crede că este mai bine pentru comunitate”.
Încercarea de scoatere a terenului la licitaţie vine după ce o firmă germană de automotive care activează şi la Lugoj şi-a manifestat dorinţa de a ridica o fabrică la Hunedoara şi a menţionat că doreşte să cumpere teren, nu să concesioneze.

Citeşte şi:

Investiție blocată: consilierii PER și PNL au respins vânzarea terenului de la ”Materii prime”

„Tun imobiliar” sau paranoia politică? Investitori speriaţi de jocuri politicianiste la Hunedoara