glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

„Țebea”, filme, porți deschise la Sarmizegetusa Regia și un spectacol folcloric în acest weekend

Hunedorenii au posibilitatea să ia parte în acest weekend la o serie de evenimente de toate genurile și pentru toate gusturile. Iubitorii de istorie și tradiție sunt așteptați la Serbările Naționale de la Țebea, iar cinefilii pot viziona patru filme la cinematograful devean. Pasionații de arheologie sunt invitați la Ziua Porților Deschise la Sarmizegetusa Regia, iar iubitorii muzicii populare au ocazia să ia parte la spectacolul folcloric „Muzica la cetate”.

deschidere (1)Serbările Naționale de la Țebea

Iubitorii de istorie, tradiție și muzică populară de calitate sunt așteptați în acest final de săptămână la Serbările Naţionale de la Ţebea. Manifestările sunt organizate cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la moartea lui Avram Iancu, supranumit și „Crăișorul Munților”. Evenimentul debutează duminică, de la ora 10:30, cu o slujbă religioasă de pomenire, evocare istorică și ceremonia depunerii de coroane. Urmează apoi defilarea gărzii de onoare, iar de la ora 14:30 va începe spectacolul folcloric. Capi de afiș anul acesta sunt Nicolae și Tudor Furdui Iancu. De asemenea, pe scenă va mai urca Grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia, dar și cunoscuții interpreți de muzică populară: Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Ionuț Fulea, Mariana Anghel etc. cu participarea Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara. Evenimentul este organizat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara şi Primăria Baia de Criş.

Patru filme la „Patria”

deschidere (3)Cinefilii din județ au ocazia să vizioneze, în acest weekend, patru filme la Cinematograful „Patria” din Deva. Este vorba despre „Patrula Junglei” în regia lui David Alaux, „Good time: Pe bune, o să-ți placă” regizat de Ben Safdie și Joshua Safdie, „Renegații” al lui Steven Quale și „It” în regia lui Andrés Muschietti. Filmele rulează în perioada 8-10 septembrie, primul de la ora 13:00, al doilea de la 15:00, al treilea de la 17:30, iar ultimul de la ora 20:00. Prețul unui bilet la oricare dintre filme este 10 lei.

Ziua Porților Deschise la Sarmizegetusa Regia

deschidere (4)Situl arheologic Sarmizegetusa Regia este pregătit să primească sâmbătă un număr record de vizitatori cu prilejul evenimentului „Ziua Porților Deschise”. Turiștii care vor ajunge în incinta fostei capitale a Regatului Dac vor avea ocazia unică să vadă cele mai noi descoperiri ale arheologilor, care sunt, din câte se pare, cele mai importante din ultimii 50 de ani. Evenimentul este organizat de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice Deva. Potrivit organizatorilor, doar sâmbătă publicul va avea posibilitatea să admire rezultatele muncii echipei de cercetători și arheologi din acest sezon de săpături arheologice. De duminică, zona cercetată va intra în conservare. Ziua Porților Deschise se va desfășura între orele 10.00 şi 18.00.

deschidere (2)Spectacol folcloric în Piața Cetății

Pasionații de muzică populară sunt invitați la finalul acestei săptămâni la un spectacol folcloric intitulat „Muzică la Cetate”. La eveniment participă Ansamblul Folcloric „Pădureanca” al Palatului Copiilor Deva (coordonator prof. Andrei Gabor) și soliștii Lorena Cheregi, Dariana Luchian și Diana Mitea, împreună cu Roxana Stîngă, Bianca Sârb și Ana Anuțoiu (câștigătoarea trofeului Festivalului Național de Folclor „Mamaia Copiilor 2015”). Invitații speciali sunt Karina Petrovici și Tveya Tosa Petrovici din Timișoara. În cadrul spectacolului, Bianca Sârb își va lansa oficial piesa „În prima zi de liceu”. Spectacolul are loc astăzi, de la ora 17:00, în Piața Cetății și este organizat de Primăria Municipiului Deva și Serviciul Administrare Cetate Deva. Intrarea la eveniment este liberă!

2 Comments

  1. FRAȚI ROMÂNI, CEREȚI PARLAMENTARILOR VOȘTRI SĂ RIDICE PRAGUL ELECTORAL LA MINIM 8%!

Vezi și

Close