glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

„Țeapă” prin e-mail. A crezut că a câștigat 500.000 de dolari, dar a pierdut aproape 6.000 de lei

Un bărbat din Deva a fost înșelat de niște escroci, prin intermediul căsuței poștale electronice. Hunedoreanul a primit un e-mail în care i se spunea că este fericitul câștigător al unui premiu de 500.000 de dolari, și pentru că omul a crezut, a pierdut suma de aproape 6.000 de lei. Cei care au stat în spatele acestei escrocherii nu au fost prinși încă.

Poliția a fost sesizată despre pățania deveanului miercuri, atunci când și-a dat seama că nu va primi premiul promis. „În data de 25.04.2018, în jurul orei 10:40, Poliția Municipiului Deva a fost sesizată de un bărbat în vârstă de 64 de ani, din municipiul Deva, cu privire la faptul că, în perioada 06.04.2018 – 24.04.2018, autori neidentificați l-au indus în eroare, prin intermediul unor e-mail-uri prin care i se prezenta (în mod neadevărat, evident) faptul că este câștigătorul a 500.000 de dolari americani. Pentru a intra în posesia «câștigului» bărbatului i s-a cerut să remită o sumă de bani, sub pretextul achitării unor «servicii de curierat». Acesta a dat curs solicitării şi a remis, în data 16.04.2018, printr-un serviciu de transfer bancar, 5.647 de lei. Ulterior, deveanul a constatat că premiul promis a fost doar pretextul folosit de escroci pentru a-l induce în eroare, motiv pentru care s-a adresat poliţiştilor, solicitând efectuarea de cercetări”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune şi efectuează cercetări în vederea identificării autorilor şi a recuperării prejudiciului.

Atenționări de la polițiști

În legătură cu acest mod de operare, poliţiştii vă atenţionează să nu trimiteţi bani pentru încărcarea unor cartele prepay la telefoanele mobile şi nu daţi curs unor amăgiri legate de câştiguri de premii la concursuri la care nici nu aţi participat. Pentru prevenirea acestor tipuri de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă insistent să: nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al unui concurs cu premii organizat de o firmă, de regulă, de renume şi cu o puternică reputaţie; nu trimiteţi date personale sau copii ale actelor de identitate, cărţi credit/debit, etc. pe mail/fax; nu acceptaţi în nici un caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau pentru intrarea în posesia unui premiu la un concurs la care aţi fost „desemnat câştigător”; nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi; niciodată o societate serioasă nu va solicita astfel de informaţii; adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112 ori de câte ori aveţi suspiciuni cu privire la faptul că aţi putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune.

 

2 Comments

  1. Un adevăr cunoscut de escroci sună așa : „NU POȚI PĂCĂLI UN OM CINSTIT”
    Doar dorința de a câștiga averi nemuncite te face o potențială victimă a escrocilor. Reflectați la asta toți cei care doriți să vă lăfăiți fără a depune efort.