glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Taxe şi impozite mai mici pentru locuitorii comunei Ilia

Noul an vine cu veşti bune pentru locuitori din Ilia. Consiliul local al comunei a aprobat, la iniţiativa primarului Marius Omotă, nivelul taxelor şi impozitelor aferente lui 2012, iar locuitorii comunei vor beneficia de reduceri considerabile în ceea ce priveşte dările la bugetul local.

Legislativul local al comunei Ilia a aprobat în cursul săptămânii trecute două proiecte de hotărâre care vin în sprijinul cetăţenilor. Primul act administrativ vizează reducerea taxelor şi impozitelor locale. Astfel, impozitul pe clădiri, terenuri intravilane şi extravilane a fost redus cu 20 de procente faţă de 2011. O reducere mai consistentă se aplică impozitului pe mijloacele de transport, respectiv 40 la sută, iar proprietarii vehiculelor înmatriculate la primărie vor plăti în acest an taxe cu 50 la sută mai mici, faţă de cât ar trebui să plătească dacă vehiculul ar fi înmatriculat.

Grija pentru oameni, o prioritate a administraţiei locale

În timp ce măsurile de austeritate şi criza economică lovesc în veniturile populaţiei, administraţia locală a comunei Ilia încearcă pe cât de mult posibil să protejeze bugetul familiilor din localitate. Taxele şi impozitele au fost reduse considerabil, deşi bugetul de investiţii va fi afectat, iar persoanele care înregistrează penalităţi şi majorări pentru neachitarea dărilor locale beneficiază de înlesniri la plată. O altă hotărâre adoptată de Consiliul Local Ilia face referire la persoanele fizice cu restanţe la bugetul local. Pentru că, de cele mai multe ori, penalităţile şi majorările depăşesc cu mult datoria la buget, administraţia locală a decis să le scutească de la plata acestora. Astfel, cei care achită până la finele lunii iunie datoria la bugetul local vor fi scutiţi de la plata penalităţilor.

„Vorbim foarte des despre criza economică şi de venituri din ce în ce mai reduse. Rolul administraţiei locale şi a Consiliului Local este şi acela de a avea grijă de oameni, nu doar să asfalteze străzi sau să renoveze cămine culturale. Iar dacă nu le putem da oamenilor bani, măcar să nu le luăm. Acesta este motivul pentru care consilierii locali au aprobat reducerea taxelor şi impozitelor. În acelaşi timp, ne străduim să transformăm Ilia într-o localitate atractivă pentru investitori, pentru că astfel sunt create locuri de muncă. Această metodă am aplicat-o pentru fabrica de la Brâznic şi am creat condiţiile necesare astfel încât investitorul să nu fie împovărat de taxele locale şi să vrea să investească la noi în localitate. Mulţumirea administraţiei locale este că sunt 20 de familii ale căror venituri au crescut, iar din primăvară numărul acestora se va dubla. Trebuie să ţinem cont întotdeauna că Ilia este a noastră, a tuturor, nu a celor care o conduc vremelnic, şi oamenilor le datorăm onoarea de a-i reprezenta”, a precizat primarul comunei Ilia, Marius Omotă.