glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSpecial

Târgul de Fete de pe Muntele Găina se afundă, pe an ce trece, în kitsch. Autoritățile din Alba își bat joc de tradiția locului (GALERIE FOTO)

Și în acest an, Târgul de Fete de pe Muntele Găina a semănat mai degrabă cu un iarmaroc, fiind golit de orice element tradițional și specific. Autoritățile din județul Alba au transformat evenimentul folcloric într-unul în care abundă naționalismul ieftin și propaganda politică.

În afară de câteva tarabe cu obiecte de artizanat, amestecate cu chinezării, botezate pompos, „Târgul Meșterilor Populari”, „iarmarocul” organizat pe platoul montan al Găinii ar fi putut fi localizat în orice alt loc din țară. Povestea târgului și legendele legate de acest munte au fost înghițite de politicienii care l-au scos din nou de la „naftalină” pe Avram Iancu. Slujba de pomenire a „Craiului Munților” a avut loc în spațiul unde a fost amplasată fosta cruce ridicată de Regele Ferdinand, distrusă de militari și înlocuită cu un bust hidos al lui Avram Iancu și o cruce de mozaic. După „momentul popilor”, foști activiști PCR, organizați în tot felul de asociații culturale, au evocat memoria lui Avram Iancu într-un stil care aducea aminte de osanalele ridicate lui Nicolae Ceaușescu, invocând argumentele istoriei oficiale comuniste. Momentul scurt al tulnicăreselor, care cheamă de sute de ani la adunare moții urcați pe Muntele Găina, a fost singurul element autentic de obicei nealterat. După slujbă și evocări, au început să curgă coroanele de la diverse „înalte fețe politicești”. Printre cei urcați la bustul lui Avram Iancu să depună o coroană s-a remarcat președintele PNL, Ludovic Orban.

Vremea bună nu a încurajat prea mult „găinarii”

Evenimentele programate sâmbătă pe Muntele Găina au fost puțin udate de două reprize scurte de ploi de vară. În rest, timpul a ținut cu „găinarii”, care, însă, nu au urcat în număr atât de mare, cum au făcut-o în alți ani. Probabil că de vină au fost pe de o parte drumurile destul de greu practicabile care urcă pe munte dinspre Hălmăgel și Avram Iancu, precum și faptul că, în comuna natală a „Craiului Munților”, au fost organizate serbări câmpenești, similare cu cele de pe Muntele Găina, în încercarea autorităților din județul Alba de a abate atenția de la semnificația târgului organizat pe platoul montan. Cei care s-au încumetat totuși să ajungă pe munte au avut parte sâmbătă de un concert de muzică rock, susținut de trupa Re-Born, și apoi de un concert de muzică folk pe gustul celor care au nostalgia Cenaclului Flacăra. Au urcat pe scenă Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Vali Șerban și Florin Săsărman. După folkiști, a fost rândul animatoarelor și a DJ-ilor să încingă atmosfera. Seara s-a terminat cu un foc de artificii și altul de tabără. Duminică a fost momentul folclorului, mai multe ansambluri urcând pe scena amenajată sub platoul Găinii. Intrepreții care au încercat să îi atragă spre scenă pe „târgoveți” au fost: Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Mănescu, Leontina Fărcaș, Nicolae Tuhuț, Roxana Reche, Nicolae Plută, Cătălin Hașa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița.

Tags

3 Comments

  1. Conform statisticilor din ultimele ediții, in acest an numărul celor prezenti pe Muntele Gaina a fost in creștere, comparativ cu anii precedenți. Pozele publicate de d-voastră sunt doar din zona de Foodcourt, pentru prima data pe Muntele Gaina spațiile fiind foarte bine și clar delimitate – comercianți și foodcourt, iar separat Târgul meșterilor populari (de unde nu aveți postata nici o poza, se vede ca nu ati fost prezent la manifestare, sau ati pozat doar din anumite unghiuri). Târgul meșterilor populari a însumat cel puțin 32 de Meșteri diferiți, doar cu produse autentice. In Avram Iancu, spațiile au fost la fel de bine și clar delimitate, zona de comercianți separat de zona de evenimente culturale (terenul de fotbal), acolo unde nici un comerciant nu a avut acces. In aceasta zona au fost doar expoziții de arta, Meșteri populari și un frumos spectacol folcloric. Fiecare a avut ocazia in acest an sa-și aleagă zona de interes, fără a fi deranjat de preferințele altor persoane. Consideram ca este o mare rausita aceasta. Felicitam organizatorii și așteptăm și județul Hunedoara sa fie prezent la ediția de anul viitor, singurul județ învecinat care anul acesta nu a răspuns invitatiei de a participa in programul artistic de la Târgul de Fete.

  2. Doar nelipsitul sobor de popi a mai ramas din traditie!Ca doar nu se mai marita nimeni, asa, de dragul traditiei!!
    Alte timpuri,alte asteptari.Motive excelente de propaganda ieftina!