glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Târgul „Bălţata Românească”, la a XV-a ediţie. Mona din Băcia a primit titlul de Cea mai frumoasă cornută din judeţ

Cele mai frumoase vaci şi juninci din rasa „Bălţata Românească” au fost premiate, ieri, în cadrul concursului de frumuseţe bovină de la Băcia. Anul acesta, titlul de Miss „Bălțata Românească” 2015 a fost adjudecat de văcuța Mona.

Târgul „Bălţata Româneacă” a ajuns în acest an la cea de-a XV-a ediţie. Acesta a fost un bun prilej pentru crescătorii de bovine de a-şi etala cele mai reuşite exemplare, dar şi pentru ceilalţi crescători de animale şi comercianţi de a-şi expune „marfa” la târg. La manifestarea din acest an, devenită deja tradiție în comuna Băcia, au participat mii de oameni. În centrul atenţiei, ca de fiecare dată, au fost exemplarele de bovine din rasa al cărei nume îl poartă manifestarea.

Mona, cea mai apreciată văcuță

În acest an 30 de viţele, juninci şi vaci au fost înscrise în competiţie (28 de pe raza comunei și două animale din comunele Batiz și Bârcea), iar juriul a avut o misiune greu de îndeplinit, şi anume să delibereze cine este marea câştigătoare a concursului de Miss. După îndelungi consultări, verificări şi o analiză „la sânge”, juriul a deliberat: Mona din Băcia este deţinătoarea titlului de Miss al ediţiei din acest an. Văcuța îi aparține lui Gheorghe Neamţu, care a venit la târg şi cu doi viţeluşi ai Monei. Pentru câștigarea premiului cel mare, proprietarul văcuței câștigătoare a fost recompensat cu bani şi furaje, oferite prin intermediul Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Păsări şi Animale Hunedoara – Deva. De asemenea, a fost premiată și cea mai frumoasă viţea şi viţică și au fost acordate premii de participare pentru toţi concurenții.

De toate pentru toți

Târgul de la Băcia a reunit producători individuali şi de grup, precum şi societăţi comerciale, care au prezentat pentru vânzare produse agro – alimentare. În plus au fost prezenţi şi crescători de animale şi comercianţi din toate colţurile judeţului, care și-au expus utilaje agricole, nutreţuri, suplimente nutritive sau echipamente folositoare în agricultură. Totodată, Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” Deva a oferit tuturor celor prezenți un spectacol folcloric de excepție. „În acest an, am avut mai multe elemente de noutate în ceea ce a privit organizarea târgului. Spre exemplu, au fost condiții mai stricte de amenajarea standurilor și de intrare în târg. În plus, tot târgul a fost alimentat cu energie electrică din seara precedentă a evenimentului, lucru pentru care comercianții au fost foarte mulțumiți”, a precizat primarul comunei Băcia, Nicolae Panța. Târgul – expoziție „Bălțata Românească” 2015 a fost organizat de Consiliul Local Băcia, Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Păsări „Bălţata Românească” din Băcia, cu sprijinul Direcţiei pentru Agricultură Hunedoara, al Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Păsări şi Animale Hunedoara – Deva, Camerei Agricole Judeţene şi Oficiului de Zootehnie Hunedoara.