glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Târg de produse autentice hunedorene de Ziua Națională a Produselor Agroalimentare (GALERIE FOTO)

Plăcinte pădurenești, brânzeturi, produse din carne, diferite sortimente de miere, tocană de oaie sau porc, dulcețuri, zacuscă, dar și murături au fost oferite ieri, spre degustare, consumatorilor hunedoreni în cadrul unui târg.

Ziua de 10 noiembrie a fost declarată de către Parlamentul României, prin adoptarea Legii nr. 168/2017, „Ziua națională a produselor agroalimentare românești”. Conform legii, în cadrul acestei campanii se urmărește promovarea produselor obţinute pe teritoriul României din materii prime de bază provenite de la producători români. Pentru a sărbători această zi, Direcția pentru Agricultură Hunedoara a organizat ieri, un mic târg agricol în care au fost prezentate, cu posibilitate de degustare, produse agroalimentare autentice hunedorene. La manifestare au participat principalele instituții agricole din județ, precum și producători hunedoreni consacrați din domeniul produselor agroalimentare românești. „Am decis să sărbătorim cum se cuvine Ziua Produsului Românesc iar cu această ocazie am organizat un mic «picnic» agricol. De asemenea, noi am organizat și Ziua Porților Deschise în Agricultura Hunedoreană, la care am invitat producătorii de produse tradiționale românești și consumatorii, pentru că trebuie să-i punem față în față și să încercăm să obținem un feed-back, în scopul sprijinirii agriculturii hunedorene. Cu ocazia asta, în acest campus agricol desfășurăm acest eveniment care cred că este de bun augur pentru a educa consumatorul să consume produsele noastre autentice. Avem și mai multe standuri de unde hunedorenii pot afla informații generale despre politicile, tehnologiile agricole, fondurile europene și orice ține de agricultură. În cadrul evenimentelor de astăzi (n. red. ieri) avem și câțiva elevi de la Liceul Tehnic Agricol <Alexandru Borza> Geoagiu, pe care i-am invitat să vadă ce înseamnă viitorul agriculturii românești, ca să poată opta pentru meseria de agricultor sau specialist în domeniul agriculturii”, a declarat directorul Direcției pentru Agricultură Hunedoara, Călin Petru Marian.

Plăcintele pădurenești, „atracția” târgului

Hunedorenii prezenți la târg au putut degusta cele mai bune, naturale și autentice produse din județul Hunedoara. Printre acestea s-au numărat renumitele plăcinte pădurenești, care au fost, fără îndoială, „atracția” târgului. „Reprezentăm Ținutul Pădurenilor, suntem foarte mândre de acest lucru și am venit la târg pentru a le oferi oamenilor posibilitatea să guste plăcintele noastre, dar și siropurile, dulcețurile, sucurile naturale pe care noi le facem. Plăcintele sunt făcute în mod tradițional, după rețete foarte vechi, de la străbunica mea. Tradiționala plăcintă la pădureni este cea cu brânză, dar noi oferim oamenilor și cu dulceață, cartofi, măr sau ciuperci. Pentru ca oamenii să poată încerca cu încredere produsele noastre tradiționale dar și pentru că ne dorim ca tradiția din zona noastră să se păstreze am îmbrăcat costumul pădurenesc, de care suntem foarte mândre și pe care îl purtăm cu bucurie de fiecare dată când avem ocazia”, a menționat Mărioara Ciucurescu.