glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

A sunat primul clopoțel! Elevii, întâmpinați de profesori în școli nesigure și fără manuale (GALERIE FOTO)

Aproximativ 60.000 de preșcolari și elevi din judeţul Hunedoara au început ieri anul şcolar 2017-2018. Din păcate, anul acesta profesorii i-au întâmpinat pe copii în școli neautorizate la incendiu, fără apă potabilă sau circuite sanitare și cu o serie de schimbări.

21559045_1346894455409377_6829129473007851668_nClopoțelul a sunat ieri, în toate şcolile din judeţul Hunedoara pentru mii de preşcolari și elevi. În majoritatea unităților de învățământ au avut loc festivități de deschidere, în cadrul cărora directorii școlilor și reprezentanți ai autorităților locale le-au urat bun venit prichindeilor care pășesc pentru prima dată în clasa I și mult succes celorlalți elevi. Educația este cel mai important lucru la care trebuie să ne gândim atunci când vorbim despre viitorul copiilor noștri. Datoria noastră, a autorităților, este să oferim elevilor pobilitatea de a învăța într-un mediu favorabil studiului, iar datoria profesorilor este să le ofere exemple pozitive. Dragi elevi, vă îndemn să prețuiți învățătura și să vă respectați profesorii și colegii – pentru că mulți dintre ei vă pot deveni prieteni pe viață!”, a transmis elevilor primarul municipiului Deva, Ovidiu Moș. După festivităţi, majoritatea elevilor au intrat în sălile de clasă unde s-au așteptat să primească manualele aferente anului în care vor studia. Din păcate, pentru elevii claselor a V-a, acest lucru nu s-a întâmplat. În schimbul manualelor, elevii din primul an de gimnaziu au primit un „compendiu introductiv pentru gimnaziu”, care conține 296 de pagini. Manualul cuprinde 14 materii precum limba română, limba modernă (engleză, franceză şi germană), istorie, geografie, educaţie plastică, muzică, educaţie tehnologică, TIC şi consiliere și va fi utilizat în primele opt săptămâni ale anului şcolar.

11 școli fără autorizație sanitară…

Directorii unităților de învățământ din județ au avut la dispoziție mai bine de trei luni pentru a pune la punct școlile pentru ca elevii să fie primiți în siguranță și în cele mai bune condiții în bănci. Cu toate acestea, situația unor școli, majoritatea din mediul rural, nu este deloc roz. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, din 291 de unități de învățământ din județ, 11 nu au autorizație sanitară de funcționare. „Motivele pentru care cele 11 unități de învățământ nu sunt autorizate sunt: lipsa igienizării, funcționarea bucătăriei în spații improprii, microclimat necorespunzător, circuite sanitare nefuncționale, lipsa apei curente, supra-aglomerarea copiilor etc. Problemele pe care le au sunt vechi, le cunoaşte toată lumea, unele funcţionează în apartamente de bloc iar până nu se găsesc soluţii viabile nu vor primi din partea noastră autorizaţie. În plus, toate școlile au primit decizie de suspendare a activității și notificare de respingere a autorizației dar ele încă funcționează”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

…și trei fără autorizație ISU

Din nefericire, nici situația autorizațiilor de securitate în caz de incendiu nu este una bună. În momentul de față, în județ, trei școli funcționează fără aviz din partea ISU. „La nivelul județului avem trei școli generale din Călan, Păclișa și Petroșani și nouă corpuri de clădire din alte cinci școli (din localitățile Buceș, Hărău, Deva și Hunedoara) care nu au autorizație de securitate la incendiu. Cele nouă corpuri care nu au primit aviz din partea noastră sunt cantine școlare, internate, săli de sport, laboratoare. Școlile și spațiile din cadrul acestora, neautorizate, nu reprezintă un pericol pentru elevi, ci doar nu au documentele necesare pentru avizare. În momentul în care dosarele sunt complete și sunt toate actele necesare anexate vor primi autorizație”, a menționat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, Anemona Doda.