NEWS ALERT:
Home / Comunitate / Studenți americani, în schimb de experiență la Vața
deschidere 2 (2)

Studenți americani, în schimb de experiență la Vața

Studiu complet și amănunțit despre calitatea laptelui, lecții despre tradițiile culinare dar și un simpozion despre agricultura românească sunt doar câteva activități la care vor lua parte 16 studenți americani și români în cadrul unui stagiu de practică în gospodăriile din Vaţa de Jos.

Începând de astăzi, în județul Hunedoara se desfășoară a IX-a ediție a unui proiect ce vizează un schimb cultural româno-american. Proiectul reprezintă un parteneriat încheiat între Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Păsări şi Animale Hunedoara, Universitatea „Purdue”, din Statele Unite ale Americii și Direcția pentru Agricultură Hunedoara. În cadrul acestuia, 16 studenți (10 americani și șase români) alături de doi profesori de la Universitatea „Purdue” din SUA vor efectua un stadiu de practică în comuna hunedoreană Vața de Jos. Mai exact, oaspeții străini vor desfăşura un studiu complet și amănunțit despre calitatea laptelui, vor lua lecții despre tradiții din zonă, vor participa la un simpozion despre agricultura românească și la o expoziție de cabaline, bovine și ovine. „Anul acesta ajungem la cea de-a IX-a ediție a proiectului româno-american, care se desfășoară în perioada 12 mai-8 iunie în județ. Studenţii americani şi români vor desfăşura două perioade de practică: prima perioadă va cuprinde instruirea în cadrul unor familii din Vaţa (unde vor studia activitatea din exploatație, practicile agriculturii, tradiţii şi toate aspectele satului), iar în cea de-a doua parte vor participa la un simpozion despre agricultura românească și vor elabora niște lucrări legate de calitatea laptelui din zonă. În ultima zi a practicii o să prezinte care sunt concluziile legate de cantitatea, calitatea laptelui, posibilitățile de îmbunătățire a producției de lapte, recomandări etc. În plus, oaspeții vor asista la furajarea animalelor în câteva ferme de lapte și vor face analize de calitate, grăsime, proteine, corpuri străine care sunt în lapte și care pot afecta calitatea acestuia, astfel ca rezultatul să poată sprijini fermierii noștri”, a precizat preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Păsări şi Animale Hunedoara, Alexandru Indrea.

Expo-Târg Vața, la a IV-a ediție

Direcția pentru Agricultură Hunedoara organizează cea de-a IV-a ediție a Expo-Târg Vața. Evenimentul va avea loc duminică, 21 mai, între orele 10:00-13:00. La ediția din acest an, fermierii din comuna Vața de Jos și din Țara Zarandului vor expune cabaline, ovine și bovine. Totodată, în cadrul târgului vor participa producători locali și meșteșugari din Țara Zarandului precum și furnizori de utilaje pentru ferme familiale. În plus, conform organizatorilor, la eveniment vor lua parte și studenții americani. „Oaspeții străini studiază agricultura la universitatea din SUA. De aceea considerăm că evenimentul este un bun prilej pentru ei să vadă calitatea animalelor din zonă, cu atât mai mult cu cât târgul de la Vața este singurul care aduce la standuri cai (aproximativ 25 de cabaline), alături de vaci și alte specii”, a adăugat Alexandru Indrea.

Despre Raluca STROIA

Citește și

DE PUPAT ALIN BONTA

De pupat 20.04.2018

Alin Bonţa – sportiv amator din Deva, Pentru că oferă publicului hunedorean o nouă experienţă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *