glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Străinii de la… noi. CEH restucturat de o firma din Timișoara

Consultantul străin pentru planul de restructurare al CEH este unul român aflat în coordonarea băieților deștepți. La licitația organizată de Complexul Energetic Hunedoara pentru întocmirea planului de restructurare a societății s-a prezentat o singură firmă, deși ministrul Energiei susținea că este nevoie de un consultant internațional cu experiență în întocmirea unor astfel de planuri.

O firmă apropiată premierului Victor Ponta s-ar putea ocupa de restructurarea Complexului Energetic Hunedoara. Institutul de Studii și Proiectări Energetice SA (ISPE) este singura firmă care a răspuns afirmativ invitației de a elabora planul e restructurare al complexului. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a anunțat pe 10 iunie că un consultant internațional se va ocupă de elaborarea planului de restructurare de la Complexul Energetic Hunedoara. Câteva zile mai târziu, pe 16 iunie, CEH a publicat un anunț pe SEAP pentru angajarea unui consultant prin cerere de ofertă, adică pe bază de invitații, pentru sumă de 450.000 lei. Practic, ISPE este acel „consultant internațional” despre care vorbea Andre Gerea. Planul de restructurare ar trebui prezentat Comisiei Europene până la sfârșitul anului, în caz contrar CE Hunedoara urmând să între în lichidare. Un mare semn de întrebare este legat de experiență ISPE în privință elaborării unor planuri de restructurare. Institutul este cunoscut în special pentru numeroasele contracte încheiate cu societățile energetice de stat, cele mai multe fiind pe proiectări, studii pentru proiecte de investiții, prezentări de soluții tehnice, elaborări de caiete de sarcini și consultanță tehnică.

Firma apropiată lui Victor Ponta

ISPE a fost înființat în anul 1991 și se ocupă de „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea”. Potrivit datelor, firma are ca asociat persoană juridică Romelectro SA (n.r. – firmă apropită de Dan Ioan Popescu) şi ca acţionari persoane fizice pe Ioan Dan Gheorghiu, care este și administratorul societății și o listă de acționari în număr de 582. Dan Ioan Gheorghiu, unul dintre acționarii de la ISPE, a fost numit în 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei, iar pe parcursul anilor acesta a devenit, potrivit comisarul.ro, vecin de apartament cu primul ministru. De când a ajuns Victor Ponta premier, iar Dan Ioan Gheorghiu consilierul acestuia, ISPE a încheiat zeci de contracte bănoase cu societățile energetice de stat, în special cu SC Complexul Energetic Oltenia și Transelectrica.