glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Stop arderilor de vegetație uscată!

Creşterea temperaturilor în zilele următoare, coroborat cu practica cetăţenilor de a igieniza terenurile prin arderea vegetaţiei, creşte semnificativ riscul producerii unor incendii de vegetaţie uscată, litieră de pădure şi fond forestier. În acest sens, autoritățile au semnat un plan de acțiune, pentru a preveni incendiile de vegetație.

Sub coordonarea Prefecturii Hunedoara, a fost reactualizat Planul de acţiune pentru reducerea riscului de incendiu la fondul forestier şi vegetaţie uscată, care prevede cooperarea instituţională în vederea diminuării numărului de incendii de vegetaţie uscată şi pădure. Astfel, se vor organiza acţiuni de patrulă în zonele cu risc crescut de producere a incendiilor de vegetaţie şi fond forestier, cu afluenţă turistică sau în zonele concesionate pentru culegerea fructelor de pădure, în scopul descurajării utilizării focului deschis.

Acţiunile de informare la nivelul SVSU se vor intensifica, punându-se accent pe încurajarea cetăţenilor să solicite eliberarea permisului de lucru cu foc.

De asemenea, acţiunile desfăşurate de fermieri pentru igienizarea terenurilor agricole prin incendierea resturilor vegetale vor fi monitorizate. În plus, Garda Naţională de Mediu va efectua inspecţii la agenţii economici care desfăşoară activităţi de exploatare forestieră.

„În funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice ISU Hunedoara va transmite, agenţiilor implicate în aplicarea Planului, mesaje de atenţionare cu privire la creşterea riscului de incendii de vegetaţie uscată şi fond forestier, în scopul organizării şi desfăşurării unor acţiuni preventive în zonele supuse riscului. Mai mult, Planul de acţiune pentru reducerea riscului de incendiu la fondul forestier şi vegetaţie uscată va fi transmis tuturor composesoratelor şi ocoalelor silvice private din judeţul Hunedoara”, se arată într-un comunicat de presă emis de ISU Hunedoara. Semnatarii acestui plan sunt: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Garda Forestieră Judeţeană Hunedoara, Direcţia Silvică Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Garda Naţională de Mediu şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. În acest efort de prevenire a incendiilor de vegetaţie uscată au fost cooptaţi şi membrii Serviciului Judeţean Salvamont şi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

Tags