NEWS ALERT:
Home / Sport / Ştiinţa Petroşani a încheiat turul pe locul doi, dar speră la titlu în Divizia Naţională
ruygbiwatermark-1148

Ştiinţa Petroşani a încheiat turul pe locul doi, dar speră la titlu în Divizia Naţională

Campioana en-titre din Divizia Naţională de Seniori la rugby (DNS), Ştiinţa Petroşani, cea care a câştigat acest titlu în ediţia din 2015 după o dispută care s-a decis în ultima etapă din play-off, a avut în anul recent încheiat o comportare oscilantă în turul de campionat. După un start excelent, cu patru victorii la rând în Divizia Naţională, echipa a scăzut din turaţie pe finalul turului, cele două înfrângeri înregistrate în ultimele trei etape trimiţând Ştiinţa pe poziţia a doua în clasament.

Cu toate acestea, formaţia din Petroşani păstrează şanse reale la cucerirea titlului în DNS pentru al doilea an consecutiv, formatul competiţiei fiind unul care oferă practic şanse egale primelor două clasate. Un alt atu ar putea fi faptul că, cel puţin deocamdată, avantajul psihologic este de partea Ştiinţei, care a învins în meciul direct din tur pe liderul CS Năvodari.

Participare în Cupa României şi la turnee de rugby în 7

După cum am informat la vremea respectivă în Glasul Hunedoarei, sistemul competiţional în rugbyul autohton s-a schimbat începând din sezonul actual. Federaţia Română de Rugby a decis ca în toate eşaloanele – Superliga Naţională, DNS şi Divizia A – campionatul să se dispute în sistemul toamnă – primăvară în locul celui într-un singur an calendaristic, care a fost în vigoare până în 2015.

În acest fel, meciurile oficiale au început abia pe la mijlocul toamnei. Pentru ca echipele să nu aibă o pauză mult prea mare în calendarul competiţional, în primăvară şi vară Federaţia a programat jocuri în Cupa României, competiţie împărţită în două grupe valorice, cu echipele din eşalonul doi repartizate în serii geogafice, dar şi un întreg ciclu de turnee de rugby în 7, destinat formaţiilor din DNS.

Prin forţa împrejurărilor, s-a schimbat şi formatul Diviziei Naţionale. Dacă în ediţia precedentă au participat zece echipe, anul acesta s-au mai aliniat la start doar opt dintre acestea. În consecinţă, şi la sistemul de play-off şi play-out al DNS au intervenit schimbări, iar în locul turneelor de clasament pentru locurile 1 – 5 şi 6 – 10 s-a trecut acum la jocuri eliminatorii între locurile 1 – 4 şi 5 – 8.

Patru victorii consecutive în campionat

Debutul în DNS pentru Ştiinţa a fost meciul de pe teren propriu cu CS Mănăştur, unul care se anunţa dificil, pentru că echipa clujeană mai este întărită ocazional cu jucători de la „U” Cluj, componentă a Superligii Naţionale. Numai că pe teren lucrurile au stat cu totul alfel, petroşănenii impunându-se lejer în urma celor 11 eseuri reuşite faţă de unul singur al oaspeţilor, iar scorul de 71 – 10 înregistrat a instalat-o pe Ştiinţa pe primul loc după prima etapă.

Greul a venit începând din etapa a doua, când a fost programată disputa cu cel mai puternic adversar din campionat, CS Năvodari. Având în componenţă foşti rugbyşti de la Farul Constanţa, o fostă campioană a ţării, actualmente desfiinţată, Năvodariul a demonstrat că, aşa cum era cotată, este principala contracandidată a Ştiinţei la primul loc. După un meci de un rar dramatism, cu dese răsturnări de scor şi după ce au fost conduşi la pauză cu 0 – 10, petroşănenii s-au impus la final cu 20 – 19, după o penalitate transformate de Borz în ultimul minut de joc.

În runda a treia a venit şi primul meci în deplasare a sezonului, cel de la Galaţi, cu RC Municipal din localitate, echipă care a fost câştigătoarea Campionatului Naţional de rugby în 7 din vară. Ştiinţa a înregistrat însă cea de-a treia victorie consecutivă, impunându-se cu 35 – 19 după un joc în care a luat şi punctul bonus ofensiv, pentru mai mult de patru eseuri marcate.

A patra victorie la rând a venit în etapa a patra, învinsa fiind RC Bârlad, formaţie care de fiecare dată a fost un adversar redutabil pentru Petroşani. Şi acest meci a fost unul dramaric, victoria petroşănenilor, 31 – 29, venind după un joc spectaculos, cu nouă eseuri, dintre care gazdele au reuşit cinci, iar oaspeţii patru.

A cedat primul loc după înfrângeri cu Suceava şi Buzău

Ritmul susţinut şi cadenţa victoriilor nu au putut fi păstrate până la finalul turului de campionat din DNS. Primul insucces a venit în etapa a cincea, la Suceava, unde Bucovina a învins pe Ştiinţa cu 30 – 20, iar în urma acestei înfrângeri CS Năvodari a trecut pe primul loc, depăşind formaţia din Petroşani graţie numărului superior de puncte bonus. A urmat victoria de la Arad din etapa a şasea, 25 – 15 cu CSU AV, revelaţia sezonulu, iar petroşănenii sperau că pot reveni în fruntea clasamentului la finele lui 2016. A venit însă înfrângerea surprinzătoare de pe teren propriu din ultima etapă, când Ştiinţa a pierdut surprinzător, 8 – 12 în faţa Stejarului Buzău, după ce învinsese pe acelaşi teren echipe mult mai puternice, ca Năvodariul şi Bârladul. În urma acestui rezultat mai puţin scontat, Ştiinţa a încheiat turul de campionat pe locul 2, la şapte puncte în urma liderului Năvodari, cu cinci victorii şi două înfrângeri în cele şapte etape. Diferenţa faţă de locul întâi s-a făcut nu doar graţie numărului mai mare de victorii – şase constănţenii faţă de cinci ale petroşănenilor – ci şi la punctele bonus obţinute – şase Năvodari, doar trei Ştiinţa.

Însă, aşa cum spuneam, şansele petroşănenilor la un nou titlu rămân intacte, graţie şi valorii proprii, dar şi sistemului competiţional din play-off, unde nu mai contează diferenţa de puncte din sezonul regulat

Finala din play-off se joacă pe teren neutru

Regulamentul ediţiei 2016 – 2017 din DNS prevede ca în faza a doua a competiţiei, după sfârşitul returului, să se joace doar meciuri eliminatorii şi de clasament. Locurile 1 – 4 vor disputa semifinalele după sistemul locul 1 – locul 4 şi locul 2 – locul 3, într-o singură manşă, pe terenul echipei mai bine clasate la finele sezonului regulat. Învingătoarele din semifinale urmează să joace finala mare pentru locurile 1 – 2 în DNS, iar învinsele finala mică pentru locurile 3 – 4, ambele partide fiind programate pe terenuri neutre. Pe acelaşi sistem se vor juca şi meciurile de clasament pentru locurile 5 – 8, adică locul 5 cu locul 8 şi locul 6 cu locul 7 în semifinale, pe terenul echipelor mai bine clasate, iar finalele între învingătoarele, respectiv învinsele din aceste partide vor avea loc pe terenuri neutre.

Rezultatele din turul DNS pentru Ştiinţa Petroşani

71 – 10 CS Mănăştur (acasă)

20 – 19 CS Năvodari (acasă)

35 – 19 RC Municipal Galaţi (deplasare)

31 – 29 RC Bârlad (acasă)

20 – 30 CSM Bucovina Suceava (deplasare)

25 – 15 CSUAV Arad (deplasare)

8 – 12 RC Stejarul Buzău (acasă)

Despre Bogdan BARBU

Citește și

32974768_1788241991219013_7717726940064382976_n

West Deva, locul 2 la Varna International Beach Soccer

Campioana României la fotbal pe plajă, West Deva, a evoluat la sfârşitul săptămânii trecute într-un …