glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Ştiinţa Petroşani a continuat să evolueze bine în Divizia Naţională şi în acest an

Povestea – tristă până la urmă – a echipei Ştiinţa Petroşani, cea care şi-a câştigat pe teren dreptul de a evolua în acest an în primul eşalon rugbystic al României, Superliga Naţională, dar nu a putut-o face din motive pur financiare, am relatat-o pe larg la vremea respectivă în „Glasul Hunedoarei”.

Cum nu s-au găsit banii necesari pentru a se putea înscrie în Superligă, Ştiinţa a rămas să evolueze şi în actuala ediţie de campionat în Divizia Naţională de Seniori (DNS), a doua competiţie valorică a ţării, pe care petroşănenii au câştigat-o în sezonul 2015 – 2016. Ca o paranteză, să spunem că în primul eşalon a urcat Politehnica Iaşi, formaţie învinsă de Ştiinţa în ultima etapă din play-off şi care s-a clasat abia pe locul 4 în DNS, dar care a putut îndeplini cerinţele financiare ale Superligii.

Modificare de sistem competiţional

Cum Federaţia Română de Rugby a decis ca începând cu acest an să se treacă la sistemul competiţional toamnă – primăvară (similar celui din fotbal) în locul celui de până acum, partidele oficiale din Divizia Naţională au început abia pe la mijlocul toamnei. Ca să umple calendarul competiţional, în primăvară şi vară au fost programate meciuri atât în Cupa României, împărţită în două grupe valorice, echipele din eşalonul doi fiind repartizate în serii geografice, cât şi turnee de rugby în 7 destinate doar echipelor din DNS.

Au mai apărut modificări şi în componenţa diviziei, în loc de cele zece echipe participante în sezonul 2015 – 2016 la startul actualei ediţii aliniindu-se doar opt dintre ele. În consecinţă, şi sistemul de play-off şi play-out a suferit unele schimbări, în locul turneelor de anul trecut trecându-se acum la jocuri eliminatorii (redăm mai jos, pe scurt, Regulamentul de disputare al DNS).

Start perfect în DNS pentru campioană

Ştiinţa Petroşani a pornit ca din tun în actuala ediţie de campionat, chiar dacă în pregătirile din turneele de rugby în 7 terminase abia pe locul 4 în clasamentul general al competiţiei. Numai că, aşa cum spuneam şi atunci, rugbyul tradiţional în 15 e altceva decât fratele lui mai mic, astfel încât în Divizia Naţională campioana şi-a respectat blazonul.

Startul sezonului l-a constituit partida de pe teren propriu cu CS Mănăştur, echipă clujeană întărită ori de câte ori există prilejul cu jucători de la prim-divizionara „U” Cluj. Numai că ceea ce se anunţa a fi un meci dificil s-a transformat într-un galop de sănătate pentru petroşăneni, care au înscris 11 eseuri faţă de unul singur al oaspeţilor, impunându-se cu un 71 – 10 care nu doar că nu a lăsat loc la comentarii, ci le-a adus şi primul loc în clasament după prima etapă.

De cu totul altă factură a fost întâlnirea din etapa a doua, cu cel mai puternic adversar din campionat, CS Năvodari. Având în componenţă în majoritate foşti rugbyşti de la Farul Constanţa, echipă de tradiţie desfiinţată, Năvodariul a arătat încă din ediţia trecută că este principala contracandidată a Ştiinţei la primul loc. După un meci mai mult decât dramatic, cu dese răsturnări de scor şi în care oaspeţii conduceau la pauză cu 10 – 0, gazdele din Petroşani s-au impus finalmente cu 20 – 19, în urma unei penalităţi transformate de Borz în ultimul minut de joc.

Prima deplasare a sezonului a fost cea de la Galaţi, pe terenul RC Municipal din localitate, echipă care cel puţin teoretic putea fi socotită o „nucă tare”, fiind câştigătoarea Campionatului Naţional de rugby în 7 (CNR7) din vară. Numai că Ştiinţa a înregistrat cea de-a treia victorie consecutivă, impunându-se cu 35 – 19 după un joc în care a luat şi punctul bonus ofensiv, pentru mai mult de patru eseuri marcate.

Cel de-al patrulea succes la rând a venit în etapa a patra. Învinsa a fost RC Bârlad, formaţie care îi „suflase” Ştiinţei locul 3 în CNR7. De data aceasta meciul a semănat mult cu cel câştigat în faţa Năvodariului, victoria petroşănenilor fiind una la limită, 31 – 29, după un joc spectaculos, în care gazdele au reuşit cinci eseuri, iar oaspeţii patru. Ştiinţa îşi păstra astfel în continuare poziţia de lider neînvins în Divizia Naţională.

Doar o victorie în ultimele trei etape din tur

Din păcate, parcursul perfect din prima parte a campionatului nu a mai putut fi păstrat şi pe finalul turului. Prima înfrângere a venit în etapa a cincea, la Suceava, unde Bucovina a învins-o cu 30 – 20 şi pentru prima oară în acest sezon Ştiinţa ceda locul întâi rivalilor din Năvodari. A urmat victoria cu 25 – 15 de la Arad cu CSU AV, formaţie care avusese un start de sezon peste aşteptări, şi petroşănenii sperau din nou că pot reveni în fruntea DNS la finalul turului. Despărţirea de proprii suporteri în 2016 a fost însă una tristă, Ştiinţa pierzând pentru prima şi singura dată acasă în acest campionat, cu un surprinzător 8 – 12 în faţa Stejarului Buzău, după ce învinsese pe acelaşi teren echipe mult mai bine cotate, Năvodari şi Bârlad.

Ştiinţa Petroşani încheie astfel turul în DNS pe locul 2, la şapte puncte în urma liderului Năvodari, având cinci victorii şi două înfrângeri în cele şapte partide disputate. Returul competiţiei va începe în martie, anul viitor.

Regulamentul DNS în actuala ediţie de campionat

Pe lângă trecerea la sistemul competiţional toamnă – primăvară, începând din acest an, campionatul DNS a suferit şi o modificare a numărului de echipe faţă de ediţia precedentă. Pentru sezonul 2016 – 2017 s-au înscris doar opt cluburi faţă de cele zece prezente în campionatul trecut, astfel încât s-a renunţat la sistemul cu play-off şi play-out, unde au fost prezente primele cinci, respectiv ultimele cinci clasate din sezonul regulat, programate să dispute meciuri fiecare cu fiecare, doar tur.

Regulamentul actualei ediţii prevede ca în faza a doua a competiţiei, după sfârşitul returului, să se joace doar meciuri eliminatorii şi de clasament. Locurile 1 – 4 vor disputa semifinalele după sistemul locul 1 – locul 4 şi locul 2 – locul 3, într-o singură manşă, pe terenul echipei mai bine clasate la finele sezonului regulat. Învingătoarele din semifinale urmează să joace finala mare pentru locurile 1 – 2 în DNS, iar învinsele finala mică pentru locurile 3 – 4, ambele partide fiind programate pe terenuri neutre. Pe acelaşi sistem se vor juca şi meciurile de clasament pentru locurile 5 – 8, adică locul 5 cu locul 8 şi locul 6 cu locul 7 în semifinale, pe terenul echipelor mai bine clasate, iar finalele între învingătoarele, respectiv învinsele din aceste partide vor avea loc pe terenuri neutre.

Tags