glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Ştefan Kelemen, distins cu Diploma de Excelenţă „UN OM PENTRU CĂLAN”

La sfârşitul săptămânii trecute, Asociaţia „Călan 1387” a acordat Diploma de Excelenţă „UN OM PENTRU CĂLAN” lui Ştefan Kelemen, „în semn de recunoaştere a contribuţiei sale la bunul mers al comunităţii şi a faptelor sale care au dus la mai binele cetăţenilor oraşului Călan”.

Venind în întâmpinarea dar şi în completarea recunoaşterilor publice ale unor personalităţi locale, Asociaţia „Călan 1387” a instituit începând cu 2013 Diploma de Excelenţă „UN OM PENTRU CĂLAN”, simbol prin care doreşte să onoreze activitatea şi realizările acelor locuitori ai Călanului care, în felul lor şi în domeniul lor, au influenţat în mod pozitiv vieţile cetăţenilor comunităţii. În 2013, personalităţile locale care au primit distincţia au fost: dr. Constantin Isac, prof. Ioan Ocolişan, prof. Vasile Miclea, Cristinel Popa şi Daniel Lăcătuş. Anul acesta, conform dorinţei organizatorilor, sarcina alegerii unei singure personalităţi, membră a comunităţii locale, a revenit cititorilor site-ului Asociaţiei. În 2014, în urma votării care s-a desfăşurat pe site-ul Asociaţiei până în 20 iulie, dintre cele şapte persoane propuse tot de către călăneni, cei interesaţi au ales astfel: Diploma ‹UN OM PENTRU CĂLAN› – 2014, în semn de recunoştere a contribuţiei sale la bunul mers al comunităţii şi a faptelor sale care au dus la mai binele cetăţenilor oraşului Călan, a fost acordată în 25 iulie 2014 domnului Ştefan Kelemen”, a precizat un reprezentant al asociaţiei.

Artist, profesor şi educator în arte

Ştefan Kelemen s-a născut la 16 iulie 1928 în localitatea Aninoasa, judeţul Hunedara, într-o familie cu şapte copii. A absolvit studiile primare la Călan şi cele profesionale în Ungaria, unde a şi locuit o perioadă. Cea mai mare parte a vieţii a lucrat pentru combinatul siderurgic „Victoria” din Călan, ca tehnician. Istoria cercului de desen şi pictură al vechii Uzine „Victoria” Călan este legată de Kelemen Ştefan, artist cu vocaţie, dar şi profesor şi educator în arte. Înfiinţat în 1956, cercul a funcţionat până în anii 80, mulţi dintre cei care au fost instruiţi de Ştefan Kelemen ajungând artişti plastici cunoscuţi.

Foto: Ştefan Kelemen