glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Staţiile de autobuz cad din ce în ce mai des pradă actelor de vandalism şi ignoranţei autorităţilor

Staţiile de autobuz de pe raza municipiului Deva se prezintă într-o stare avansată de degradare, şi asta în principal datorită faptului că au căzut pradă furiei omului. Autorităţile locale se declară de multe ori depăşite de situaţie, ne făcând faţă deselor acte de vandalism. Nici situaţia staţiilor din municipiul Hunedoara nu este mai bună, însă în acest caz nimeni nu ştie cine e responsabil de ele, astfel acestea sunt ignorate de autorităţi.

Stare în care se află staţiile pune de multe ori în pericol siguranţa oamenilor care se refugiază în ele. Deunăzi într-o staţie de pe Bulevardul Iuliu Maniu din Deva, o bucată de plexiglas – care ar trebuii să protejeze de ploaie şi vânt oamenii – fâlfâia în bătaia vântului şi risca să rănească pe oricine s-ar fi apropiat de ea. Într-un final aceasta a picat şi zace la locul faptei fără ca cineva să facă ceva în privinţa ei. Pe de altă parte, staţiile de autobuz care nu sunt afectate de acte de vandalism, sunt sunt tranformate în aviziere. Ceea ce nu ştiu cei care afişează în locuri nepermise este că această faptă constituie o contravenţie şi se pedepseşte conform legii. Asta doar în cazul în care există cineva care să şi aplice legea.

Staţiile de autobuz în administrarea Primăriei Deva

Până ce Instanţa va lua o hotărâre definitivă în ceea ce priveşte transportul public local, staţiile de autobuz se află în administrarea Primăriei. Autorităţile dau vina pe răufăcători pentru starea în care se află refugiile de autobuz, pentru că au zone în care trebuie să repare aproape săptămânal stricăciunile. „În Deva încă este o mare problemă cu transportul în comun, având în vedere că Instanţa nu a dat o hotărâre definitivă în dosarele ce priveşte transportatorii, iar până la definitivarea proceselor, staţiile de transport se află în grija noastră a Primăriei. Există o situaţie gravă a unor staţii de autobuz, cum e cea de la intersecţia Bulevardului Iuliu Maniu cu Strada Cuza Vodă, unde echipele fac reparaţii şi la două săptămâni, pentru că boschetarii le vandalizează. Am înştiinţat Poliţia Locală cu privire la aceste situaţii dar până acum nu au reuşit să îi prindă pe răufăcători. Trebuie făcut un apel la simţul civic al locuitorilor pentru că poliţiştii locali nu pot sta de pază la refugii non-stop”, a explicat viceprimarul Devei, Ovidiu Moş.

Autorităţile locale din Hunedoara nu ştiu de cine se ocupă de staţii

Dacă la Deva, administraţia locală e conştientă că printre atribuţiile sale se află şi staţiile de autobuz, în cadrul Primăriei Hunedoara la prima strigare nu ni s-a putut da un răspuns clar. Purtaţi de la un responsabil la altul ni s-a comunicat în cele din urmă că singurul care poate elucida cazul este directorul Direcţiei Tehnice care era indisponibil. Însă la o privire mai atentă asupra activităţiilor şi proiectelor delurate de primărie, reiese că „marea asfaltare” demarată la mijlocul lunii martie în Hunedoara, prevede şi înlocuirea a 17 staţii de autobuz de pe arterele principale. Până la finalizarea proiectului, la sfârşitul acestui an călătorii vor fi nevoiţi să se adăpostească în vechiile staţii de autobuz din care a mai rămas doar scheletul metalic.