glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Stâlpii pentru Mina Lupeni ar urma să ajungă abia astăzi la destinaţie

La mai bine de două luni de la accidentul de la Lupeni, în urma căruia doi oameni au murit striviţi într-un abataj, stâlpii de susţinere ceruţi de mineri şi promişi de ministrul Energiei, Toma Petcu, ajung abia astăzi în Valea Jiului (dacă ajung).

În urma tragediei de pe 5 octombrie, de la Lupeni, unde trei mineri au fost surprinşi de o prăbuşire a galeriei în care lucrau, ministrul energiei, Toma Petcu, declara că, în termen de două săptămâni, 200 de stâlpi hidraulici de susţinere noi, vor ajunge la mina amintită. Asta după ce supravieţuitorii accidentului au declarat că stâlpii pe care-i aveau în acel loc, în subteran, după ce că erau puţini, erau şi depăşiţi fizic.

Au ajuns, dar prea puţini

Conform informaţiilor noastre, într-adevăr, la câteva săptămâni după accident, au ajuns stâlpi noi la CEH, doar că, se pare, fuseseră comandaţi înainte de tragedia de la Lupeni. În plus, o parte dintre ei nici nu puteau fi folosiţi aici, din cauza caracteristicilor tehnice, aşa că au fost distribuiţi la Livezeni. Cealaltă parte din prima „tranşă” de stâlpi a fost distribuită la celelalte trei exploatări miniere din cadrul CEH, pentru că toate erau şi sunt în criză de astfel de echipamente.

Darius Câmpean, liderul Sindicatului „Muntele” a confirmat ieri informaţiile noastre adăugând: „Noi lucrăm acum la pregătirea abatajului (în care s-a produs accidentul) pentru a-l redeschide. Dacă stâlpii de care avem nevoie nu ajung până luni sau marţi, vom fi nevoiţi să suspendăm lucrările de pregătire. Vorbim despre o capacitate de producţie de 600 de tone pe zi pe care nu o putem exploata, dar ne plângem că nu avem suficient cărbune. Am semnalat problema şi conducerii executive a CEH, dar şi ministrului energiei”.

Director adjunct: „Suntem în grafic, dacă…”

Directorul diviziei miniere a CEH, Cosmin Chiuzan, spune că stâlpii de susţinere, comandaţi în Polonia, ajung astăzi în Valea Jiului. De data aceasta este vorba despre lotul de 200 de stâlpi dedicaţi Exploatării Miniere Lupeni, adică stâlpii despre care ministrul energiei şi directorul general al CEH, Viorel Stancu, dădeau asigurări, pe 5 octombrie, că vor ajunge până pe 20 octombrie la destinaţie. Din spusele lui Cosmin Chiuzan, reiese că echipamentele au fost comandate abia la începutul lui noiembrie. „Conform termenului contractual, firma care ne livrează stâlpii are un termen de 30 de zile pentru acest lucru. Nu se poate spune că s-a lansat târziu comanda. Dacă ajung mâine (astăzi-n.red.) suntem în grafic”, ne-a declarat Chiuzan.