glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Spitalul Judeţean cere peste 1 milion de lei în dosarul Hexi Pharma

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva – Hunedoara s-a constituit parte civilă în procesul în care compania Hexi Pharma este acuzată că a vândut dezinfectanţi diluaţi (şi, automat, ineficienţi).

Unitatea spitalicească din Deva este singura din judeţul Hunedoara care s-a constituit parte civilă în dosar. În total, la nivel naţional, este vorba despre peste 130 de spitale, publice şi private, aflate în aceeaşi situaţie.

În urma unor întrebări adresate de „Glasul Hunedoarei”, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva afirmă că s-a constituit parte civilă, mai întâi, la data de 14 iunie 2016, apoi şi-a reconfirmat poziţia pe 2 februarie 2017. Spitalul se consideră păgubit cu suma de 1.079.144 lei, sumă care reprezintă contravaloarea întregii cantităţi de dezinfectanţi cumpăraţi de la Hexi Pharma. „Motivaţia solicitării contravalorii întregii cantităţi de dezinfectanţi constă în imposibilitatea subscrisei de a diferenţia loturile conforme (livrate de firma amintită – n.red.) de cele neconforme”, se arată în răspunsul transmis de SJU Deva.

Conducerea unităţii spitaliceşti susţine că nu s-a confruntat cu situaţii medicale deosebite din cauza calităţii dezinfectanţilor cumpăraţi de la Hexi Pharma pentru că, în perioada respectivă, s-au folosit şi alţi dezinfectanţi, de la alţi furnizori.

Confirmare din Cehia, depusă la dosar

Săptămâna trecută, la Tribunalul Bucureşti a început procesul în care compania Hexi Pharma şi directorii acesteia sunt acuzaţi de înşelăciune, uz de fals, fals în înscrisuri şi participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor. Jurnalistul Cătălin Tolontan (cel care, împreună cu colegii săi de la „Gazeta Sporturilor”, a descoperit cazul Hexi Pharma) arată pe blogul său că printre documentele din dosar  „ sunt sute de pagini de analize, venite de la laboratorul Chemila din Cehia, care arată că «toate substanțele supuse testelor sunt ineficiente»” şi că în total sunt constituite ca parte civilă 132 de unități spitaliceşti, din 34 de județe și municipiul București. Doar 7 județe nu au reprezentant: Arad, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Giurgiu, Harghita, Mehedinți, Satu Mare. Din București, 24 de unități medicale s-au constituit părți civile împotriva Hexi Pharma. Capitala e urmată de Prahova, 11, și de Cluj, 8”.