glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Spitalul Județean acumulează datorii, de la o lună la alta

Situația financiară a Spitalului Județean de Urgență Deva este departe de a fi rezolvată. Unitatea sanitară are datorii mult mai mari decât în urmă cu un an jumătate, deși a primit bani mulți de la Consiliul Județean. Ce a făcut spitalul cu acești bani? Nu se știe.

 

Potrivit unor surse, situația se prezintă mult mai grav în interiorul spitalului. Dezinfectanții și soluțiile de curățenie sunt date cu porția, medicamentele sunt din ce în ce mai puține, iar magazia este aproape goală. Situația este îngrijorătoare, și din punct de vedere al cifrelor. Fostul director economic al unității sanitare, Vetuța Stănescu, a prezentat în cursul zilei de ieri datele care au fost făcute publice pe site-ul Ministerului Sănătății. „În data de 30 iunie 2016, soldul la furnizori era de 11 milioane, plățile restante – 3,7 milioane, finanțare de la CJ – 3,5 milioane. După un an și jumătate, adică 31 ianuarie 2018, iată cum arată lucrurile: sold la furnizori – 11,3 milioane, plăți restante – 5 milioane, finanțare de la CJ Hunedoara – 16,2 milioane. Cum se poate ca, în condițiile în care a fost o finanțare de la Consiliul Județean de 16 milioane, soldul la furnizori să rămână același, iar plățile restante să crească? Eu nu pot să spun ce s-a întâmplat cu cei 16 milioane pe care i-a dat Consiliul Județean, în condițiile în care plățile restante au crescut, iar soldul la furnizor a rămas același”, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Vetuța Stănescu.

 

„Medicii au nevoie de echipamente medicale”

 

Consiliul Județean, anul trecut, a alocat și 3 milioane de lei, bani pentru cheltuieli de capital, adică pentru investiții în medicamente, echipamente medicale, în aparatură și reparații capitale. Potrivit Vetuței Stănescu, banii însă nu au fost folosiți. „La finele anului, Spitalul Județean de Urgență nu a luat niciun ban din această sumă, din cauză că nu au fost în stare să facă achizițiile, probabil. Asta, în condițiile în care știm cu toții cum arată Pediatria, cum arată Pneumologia, computerul tomograf este defect de atâta timp, aparatele de radiologie sunt vechi de 20 de ani. Ele nu mai funcționează, dar cu toate că au bani, nu achiziționează echipamente. Competența profesională nu este suficientă! Medicii au nevoie de echipamente medicale de ultimă oră. În acest moment, nefuncționând computerul tomograf, imaginați-vă ce sume se plătesc de către spital pentru investigațiile medicale pentru pacienții internați, plus deplasarea cu ambulanțele, pentru că toate aceastea se plătesc”, a mai spus fostul director economic al Spitalului Județean de Urgență.

One Comment

  1. Are asta un tupeu…!!!
    De ce nu a achizitionat ea, echipamente medicale noi, sau de ce cpmputerul tomograf este tot timpul defect, desi a fost achizitionat in mandatul coechipierului ei de partid?
    Dar despre datoriile care se tot rostogolesc de pe vremea in care ea „taia si spanzura” de ce nu vorbeste?