glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Spitalul din Hunedoara va avea sterilizator nou. Pentru heliport se aşteaptă primăvara

Ministerul Sănătăţii a alocat 549.000 de lei Spitalului Municipal ,,Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara pentru achiziţii de echipamente medicale. Primăria contribuie cu 61.000 de lei. Banii vor fi folosiţi pentru un sterilizator nou şi pentru două incubatoare destinate nou-născuţilor.

,,Avem nevoie de o staţie de sterilizare nouă, care costă în jur de 500.000 de lei. Vechiul sterilizator al spitalului, adus din SUA în urmă cu vreo 15 ani, despre care cred că nu era nici atunci unul nou, începuse să aibă des sincope de funcţionare. La Secţia de neonatologie mai este nevoie de un incubator deschis şi de unul special pentru transport, pe lângă cele cinci existente deja. Suma este alocată în baza unuia dintre multele proiecte prezentate de noi la Minister. Facem aproape săptămânal drumuri la Bucureşti cu astfel de demersuri”, spune managerul spitalului din Hunedoara, Nicuşor Ştefan.

Proiect întârziat

Alături de procurarea unui sterilizator nou, pe lista obiectivelor pentru acest an cu o mai mică amploare financiară se număra şi amenajarea unui heliport. Acesta ar putea fi amenajat însă doar în primăvara anului viitor. ,,Iniţial credeam că ne va costa în jur de 100.000 de lei, însă investiţia cred că va ajunge la 200.000 de lei, din cauza documentaţiilor, avizelor şi echipamentelor suplimentare impuse de legislaţia din domeniul transportului aerian. Nu e vorba de un simplu teren nivelat şi «H». În momentul apariţiei unui heliport acesta trebuie inclus pe hărţi, pe gps-urile elicopterelor şi aşa mai departe. În plus, e nevoie şi de echipamente speciale pentru stingerea incendiilor acolo, de echipamente speciale de iluminat şi aşa mai departe. Documentaţia este finalizată, iar heliportul sperăm să îl avem amenajat lângă spital, în zona clădirii Ambulanţei, în primăvara care urmează”, adaugă Nicuşor Ştefan.
La ora actuală, pacienţii din spitalul amintit, pentru care e nevoie de transport cu elicopterul, sunt scoşi din secţii, puşi în ambulanţă şi duşi până pe platoul de la intrarea nordică a stadionului ,,Michael Klein”, loc neamenajat ca heliport.