glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Spiritul Sărbătorilor Pascale i-a cuprins pe hunedoreni

Sărbătoarea Paştelui se proprie, iar hunedorenii au intrat în febra pregătirilor pentru masa tradiţională. Ouă roşii, pască, cozonaci, drobul şi friptura de miel nu trebuie să lipsească de pe masa festivă. Iar cum Iepuraşul nu vine niciodată cu „mâna goală”, cei mici aşteaptă cadouri de la părinţi şi bunici.

După o lungă perioadă de post, toată lumea aşteaptă Paştele. Pregătirile sunt în toi, iar rafturile magazinelor sunt pline cu produse specifice acestei perioade. Fie că sunt în căutarea produselor de bază pentru masa de Paşte, fie că vor să cumpere produse gata preparate, gospodinele au de unde alege.

Paştele de-a gata

Masa de Paşte este un moment important al sărbătorii. Tradiţia spune că de la meniul de prânz nu trebuie să lipsească drobul, pasca, friptura de miel şi ouăle înroşite în Joia Mare.
Toate preparatele sunt pregătite după reţetele bunicii, cu multă dăruire de gospodine, însă tradiţia pregătirii preparatelor pentru Paşte este „ruptă” de produsele gata preparate. Tot mai multe gospodine lasă deoparte tradiţiile şi optează pentru preparate cumpărate direct de pe rafturile supermarketurilor. Producătorii pun la dispoziţia doritorilor de la ouă vopsite, la platouri gata aranjate şi numai bune de pus pe masă. Iar cum preţul cărnii de miel este cât se poate de costisitor, mare parte dintre hunedoreni preferă să înlocuiască tradiţionala friptură cu un alt preparat mai ieftin.

Cofetăriile nu fac faţă la comenzi

Cozonacii sunt la mare căutare în această perioadă. Brutăriile primesc comenzi peste comenzi, iar cofetarii abia mai fac faţă solicitărilor pentru prăjiturile care vor ajunge pe masa de Paşte. „Gospodinele nu mai au timp să pregătească prăjituri pentru masa de Paşte. Cea mai simplă soluţie este de a le cumpăra gata făcute. Sunt gustoase şi aspectoase şi cu preţuri pentru toate buzunarele. Primim foarte multe comenzi în această perioadă pe care abia reuşim să le onorăm”, spune Marina Zânca, vânzătoare la o cofetărie.

Iepuraşii, cadoul preferat pentru cei mici

Sărbătoarea de Paşte nu vine singură, ci cu mult aşteptatele cadouri de la Iepuraş, un prilej de bucurie pentru cei mici dar şi pentru cei mai mari. Cele mai „delicioase” cadouri sunt figurinele de ciocolată, preferate atât de cei mici, cât şi de cei mari. Totuşi, cadoul preferat al copiilor rămâne iepuraşii vii. La pet-shopuri este deja înghesuială şi cel mai vândut „produs” este „urecheatul”. „Aceasta este săptămâna când iepurii au trecere foarte mare. Părinţii şi bunicii vin şi cumpără pentru a-i face cadou celor mici. Copiii sunt înnebuniţi după animăluţele urecheate şi pufoase”, a declarat un vânzător, Cornel ţoropoc.