NEWS ALERT:
Home / Reportaj / Spectacol vizual uluitor în Pasul Vulcan. Un fotograf brădean promovează una dintre cele mai frumoase zone ale judeţului (GALERIE FOTO)
1

Spectacol vizual uluitor în Pasul Vulcan. Un fotograf brădean promovează una dintre cele mai frumoase zone ale judeţului (GALERIE FOTO)

Aproape că nu există hunedorean trecut de 30 de ani care să nu fi auzit de Masivul Vulcan, de la limita dintre judeţele Hunedoara şi Alba, ori să nu fi trecut măcar o dată prin pasul cu acelaşi nume, în drum spre sau dinspre Abrud. Prea puţini sunt însă cei care opresc în zonă pentru un răsfăţ vizual. Şi mai puţini sunt cei care-l surprind în cele mai spectaculoase momente şi-l expun dezinteresat. Printre ei se numără şi brădeanul Cristian Rus.

Fost profesor de geografie în Brad (acum fotograf profesionist), Cristi Rus e îndrăgostit de tot ce înseamnă zona de Nord a judeţului Hunedoara. Vrea să o promoveze şi, pentru asta, se ajută din plin de talentul său fotografic.

Prin „Pădurea împietrită”, până deasupra ceţurilor

Are şi un blog pe care îşi publică lucrările (cristianrus.com). Cel puţin cea referitoare la Masivul Vulcan e uimitoare. „Dacă poţi să-l descoperi, merită să-l trăieşti”, spune Cristi Rus despre masivul calcaros care domină toată partea de sud-est a Apusenilor.

„Ascuns undeva în partea sud-vestică a Munţilor Trascău, acolo unde încep să-şi facă loc mădurile vulcanice ale Apusenilor, Masivul Vulcan străjuieşte trecerea din bazinul hidrografic al Crişului Alb în cel al Arieşului. E impunător, e mistic în dimineţile cu ceaţă, dar valoarea sa fotografică nu constă doar în stânca propriu-zisă ci, mai ales, în ceea ce e în jur. Aşa am plecat într-o dimineaţă, cu noaptea-n cap, la gândul că voi prinde primele raze de soare care vor lumina Stânca. Dar muntele nu mi s-a arătat… Pregătise ceva pentru mine, dar nu ştiam asta (…) Şi am plecat, dar nu spre casă, ci pe un drum… Acolo mă trimisese Muntele, mă împingea Vântul şi mă chema Ceaţa. Era ziua în care Muntele îmi arăta că s-a săturat de cei care îl fotografiau «de la şosea»… inclusiv de mine”, povesteşte Cristi Rus în articolul de pe blogul său.

Fotografiile sunt uimitoare şi însoţite de explicaţiile autorului, unele chiar haioase: „I-am zis «Pădurea împietrită>, căci ceaţa şi liniştea de acolo o făceau să pară aşa. Deşi gândul mă ducea, mai degrabă, la Blair Witch” sau „Mă atrăgea înfăţişarea schimbătoare a pădurii, culorile, atmosfera şi deja ştiam că, dacă până acum nu făcusem pe mine de frică, nici nu o să mai am ocazia. Începuse să se lumineze” ori „La un moment dat am ridicat privirea dintre ferigi şi păpădii îngheţate şi m-am întors. Ştiam că în spatele meu se prefigurează Vulcanu, dar nu ştiam motivul pentru care nu-l văzusem până acum. Eram deasupra ceţurilor acum şi eu… şi el”.

Un iubitor al naturii optimist

Cristian Rus spune că nu se teme că, dacă va fi promovat, masivul Vulcan va avea aceeaşi soartă ca şi alte zone minunate poluate de „grătăriştii” fără respect pentru natură. Masivul Vucan este considerat arie naturală protejată, iar fotograful brădean mizează, în principal, pe educaţia turistului. „Dacă ţinem asemenea frumuseţi ascunse de ochii turiştilor nu facem nimic. E drept că nu prea ştim să facem turism, încă, dar sper că vom progresa şi la acest capitol. Dacă, într-un viitor scurt se va finaliza şi barajul de la Mihăileni, atunci se va putea lega şi un plan coerent pentru turism în toată această zonă şi ar avea de câştigat şi localnicii”, spune Cristi Rus. Fotograful brădean ne mai dezvăluie un secret: „Masivul Vulcan este un punct de belvedere spectaculos, de pe care poţi observa şi Valea Crişului Alb şi Valea Arieşului. E o jumătate de oră de urcat de la drum. Aproape în fiecare dimineaţă, pe Valea Arieşului se formează ceaţă, pe Valea Crişului nu, iar la primele raze de soare, de pe vârf, poţi vedea cum toată ceaţa de pe Valea Arieşului se ridică şi trece, prin pasul Vulcan, pe Valea Crişului. E spectaculos fenomenul”.

Toate fotografiile alăturate acestui articol îi aparţin lui Cristi Rus.

Despre Ciprian IANCU

Citește și

(GALERIE FOTO) PEŞTERA – ORMINDEA sau cum poţi să spargi o linişte domestică doar cu zgomotul clicheţilor

Am rămas pe urcarea spre cariera de piatră. Aici se „cultivă” cimentul, aş zice. Şi …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *