glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateEconomic

Specialiști: Plafonarea dobânzilor la credite va restricţiona accesul la credite a milioane de români

Apariţia unui plafon pentru Dobândă Anuală Efectivă (DAE), fără a ţine cont de specificul fiecărui segment de creditare, ar putea avea consecinţe negative atât asupra consumatorilor, cât şi a întregii economii, fie că vorbim despre piaţă imobiliară, retail sau piaţă auto. Avertizarea apare într-un comunicat de presă a Asociației Societăților Financiare (ALB) din România, în contextul în care, în Parlament, există un proiect de lege în acest sens.

 

ALB spune că, deşi pare o măsură care ar trebui să aibă drept efect reglementarea pieţei de creditare în avantajul consumatorilor români, plafonarea dobânzilor la nivelul întregii pieţe de creditare, în mod arbitrar şi fără o consultare prealabilă a industriei financiare, poate avea ca efect limitarea accesului populaţiei la soluţii de creditare pentru nevoile personale. Ceea ce se doreşte a fi o măsură de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, poate avea, însă, efect invers, iar mulţi dintre aceşti clienţi nu vor mai avea posibilitatea să acceseze credite potrivite nevoilor lor de la instituţiile reglementate, aprreciază asociaţia. ALB a trimis Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o solicitare de prelungire a termenului pană la care pot fi depuse amendamente. Termenul propus iniţial era până la finele acestei săptămâni, mult prea scurt pentru a permite o analiză amănuntită şi o dezbarere informată.

Instituţiile financiare nebancare membre ALB, care au 1,7 milioane de clienţi activi, au acordat credite de consum noi în valoare de 5,2 miliarde lei în 2017.

ALB este principală asociaţie profesională care reprezintă industria de credit de consum, membrii asociaţiei acordând aproximativ 90% din totalul creditării nebancare din România.