glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateSocial

Sondaj privind opţiunile pentru liceu a elevilor de clasa a VIII-a. 13 elevi renunţă anul viitor la şcoală

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara a realizat un studiu privind „Opţiunile elevilor de clasa a VIII-a” pentru anul şcolar 2017-2018. Potrivit acestuia, majoritatea elevilor de gimnaziu chestionaţi şi-au declarat intenţia de a-şi continua studiile la un liceu din judeţ, dar totuşi au existat 13 şcolari care au afirmat că vor renunţa la şcoală de anul viitor, din diverse motive.

Studiul s-a realizat în perioada 11 noiembrie-16 decembrie 2016 şi a avut ca scop principal identificarea opţiunilor elevilor din anul terminal de gimnaziu privind liceele pe care aceştia doresc să le urmeze din anul şcolar următor. În paralel, s-au urmărit şi sursele de informare cu privire la unităţile de învăţământ liceal şi profesional al elevilor, precum şi tendinţa de migrare a acestora de la o şcoală la alta sau dintr-o zonă geografică în alta. „Studiul a utilizat chestionarul autoadministrat SOE8 2017 conceput de CJRAE Hunedoara-CJAP şi a fost completat online. Lotul de subiecţi totalizează un număr de 3.029 de elevi de clasa a VIII-a din toate şcolile hunedorene. Menţionăm că în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), judeţul Hunedoara are înregistrat, în anul şcolar 2016-2017, un efectiv de 3.263 elevi de clasa a VIII-a, aceasta însemnând că lotul de subiecţi al studiului acoperă 92,83 la sută din populaţia elevilor de clasa a VIII din judeţ. Aceste date ne permit să estimăm o marjă de eroare de 0,63 la sută la un nivel de încredere de 99 la sută”, a precizat directorul CJRAE Hunedoara, Mihaela Balaci.

Aproximativ o sută de elevi părăsesc judeţul, iar 13 renunţă la şcoală

Dintre elevii intervievaţi, 2.924 de elevi îşi declară intenţia de a-şi continua studiile, în județul Hunedoara, reprezentând 96,5 la sută dintre respondenţi. Totuşi, 92 de elevi îşi vor continua studiile, dar nu în județul Hunedoara, iar 13 elevi au precizat că intenţionează să renunţe la şcoală (6 provenind din mediul urban, 7 din mediul rural). Majoritatea tinerilor nu au precizat motivele pentru care renunţă la studiile liceale, dar există şi elevi care susţin că motivele financiare sau dorința de a se angaja stau la baza deciziei lor.

Liceele teoretice rămân preferatele elevilor

În ultimii ani învăţământul profesional a atras tot mai mulţi elevi, deoarece această formă de învăţământ oferă elevilor inserţia mai rapidă pe piaţa muncii şi o calificare într-o meserie. Cu toate acestea, se pare că şcolarii hunedoreni nu sunt prea convinşi de şcolile profesionale şi preferă să aleagă un liceu teoretic, cu un profil real. Conform studiului realizat de membrii CJRAE, 1.685 de elevi au ales un liceu teoretic, iar 1.001 elevi au ales unul tehnologic. De asemenea, 238 de tineri dintre cei intervievați vor urma din toamna anului 2017 un liceu cu o filieră vocaţională.

Loading...
Tags