glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Social-democraţii hunedoreni au câştigat zdrobitor scrutinul europarlamentar

Social-democraţii hunedoreni câştigă zdrobitor alegerile europarlamentare în judeţul Hunedoara. Cu un scor de 37 de procente la nivel judeţean, PSD Hunedoara a reuşit un scor apropiat de cel al partidului la nivel naţional. Pe de altă parte, liberalii hunedoreni au reuşit un scor apropiat de cel obţinut la scrutinul anterior, însă nemulţumitor în opinia preşedintelui PNL Hunedoara, Mircea Moloţ.

Socialiştii europeni câştigă la mustaţă în faţa dreptei europene, la scrutinul din România. Cu 16 europarlamentari, din cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, PSD a obţinut un rezultat cât toate partidele de dreapta la un loc. PNL, PDL, PMP şi UDMR au reuşit împreună să trimită în legislativul european 15 eurodeputaţi. Dacă în ceea ce priveşte apartenenţa la Grupul Popular European a europarlamentarilor UDMR, PMP şi PDL nu există niciun dubiu, şi liberalii au anunţat prin vocea lui Crin Antonescu că vor adera la PPE. Lista celor 32 este completată de independentul Mircea Diaconu, care, spre surprinderea tuturor, a reuşit un scor mai mare decât UDMR şi PMP.

Hunedorenii au preferat politica de stânga

După o campanie electorală în care temele europene au lipsit cu desăvârşire, hunedorenii au fost chemaţi la urne pentru a-şi vota reprezentanţii în PE. În preferinţele electoratului s-au impus social-democraţii, cu 37 de procente, urmaţi fiind de liberalii hunedoreni care au obţinut în judeţ un rezultat net superior celui la nivel naţional. Totuşi, targhetul de 40 la sută anunţat de liderii PNL Hunedoara nu a fost atins, aceştia reuşind doar 21,58 de procente, cu 6,5 mai mult faţă de scorul naţional. Democrat-liberalii au obţinut 7,41 la sută din voturi, în timp ce Mircea Diaconu i-a depăşit cu 0,03 procente. În preferinţele electoratului s-au mai aflat şi UDMR cu 3,85 de procente, urmat PP-DD cu 3,78 de procente şi PRM cu 3,61 procente.

Europarlamentari PSD-UNPR-PC:

 1. Corina Creţu

 2. Ecaterina Andronescu

 3. Cătălin Ivan

 4. Dan Nica

 5. Maria Grapini

 6. Damian Drăghici

 7. Daciana Sârbu

 8. Ioan Mircea Paşcu

 9. Viorica Dăncilă

 10. Ionel Sorin Moisă

 11. Victor Boştinaru

 12. Claudiu Ciprian Tănăsescu

 13. Doru Claudian Frunzulică

 14. Constantin Rebega

 15. Ana Claudia Țapardel

 16. Andi Lucian Cristea

Europarlamentari PNL:

 1. Norica Nicolai

 2. Adina Vălean

 3. Ramona Mănescu

 4. Cristian Buşoi

 5. Renate Weber

 6. Eduard Hellvig

Europarlamentari PDL:

 1. Theodor Stolojan

 2. Monica Macovei

 3. Traian Ungureanu

 4. Marian Jean Marinescu

Europarlamentari UDMR:

 1. Iuliu Winkler

 2. Csaba Sogor

 3. Vincze-Lorand Gyorgy

Europarlamentari PMP:

 1. Cristian Preda

 2. Siegfried Mureşan

Şi independentul Mircea Diaconu a reuşit să obţină voturile necesare mandatului de europarlamentar