glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Soarta Termocentralei Mintia „se joacă” peste câteva zile. Prefectul județului, despre cea mai sumbră ipoteză spre care se îndreaptă termocentrala: „În situația în care sentința inițială devine definitivă, închidem Mintia… ”

Soarta Termocentralei Mintia se va scrie peste aproximativ trei săptămâni, atunci când se așteaptă o sentință de la Tribunalul Hunedoara, cu privire la lipsa autorizației integrate de mediu. Ieri, la Prefectura Hunedoara s-au căutat soluții pentru ca termocentrala să funcționeze și după 4 decembrie, însă acestea nu prea sunt. Mintia se îndreaptă spre cea mai sumbră ipoteză din istoria sa: închiderea.

Procesul în care Complexul Energetic Hunedoara (CEH) contestă, la Tribunalul Hunedoara, o decizie a Gărzii Naţionale de Mediu prin care s-a dispus oprirea termocentralei Mintia pentru că nu ar respecta normele de mediu, este aproape de final. În 4 decembrie, este posibil ca magistrații Tribunalului Hunedoara să dea sentința. Garda de Mediu Hunedoara a efectuat în perioada 18-23 iunie 2015 mai multe verificări la termocentralele Mintia şi Paroşeni, din cadrul CEH, şi a stabilit sancţiuni în cazul celor doi producători de energie electrică pentru depăşirea normelor de poluare şi lipsa investiţiilor menite să protejeze mediul înconjurător. În procesul verbal emis atunci de Garda de Mediu, pe lângă decizia de oprire a activităţii la termocentrala Mintia, producătorul de energie a fost amendat cu 60.000 de lei pentru că funcţiona fără autorizaţie integrată de mediu. CEH a solicitat anularea deciziei Gărzii de Mediu, la Judecătoria Deva, însă a pierdut procesul, motiv pentru care s-a adresat cu apel Tribunalului Hunedoara.

Autoritățile simt apropierea „sfârșitului”

În ultima perioadă, la Ministerul Mediului au avut loc mai multe dezbateri cu privire la modul în care funcționează Termocentrala Mintia. În lumina acelor dezbateri, Prefectura Hunedoara a convocat, ieri, o întâlnire la care au luat parte conducerea termocentralei, reprezentanții Primăriei Deva, cei ai Gărzii de Mediu și cei ai Agenției pentru Protecția Mediului. „Am discutat cu Garda de Mediu și cu APM care sunt soluțiile de rezolvare a chestiunilor. Încă nu am ajuns la o concluzie foarte clară. Urmează să facem o întâmpinare că- tre Ministerul Energiei, să vedem care va fi de pupatFabius Kiszely 88771abordarea de la minister. Nu cred că e prea târziu, pentru că instanța nu se va pronunța în 4 decembrie, din punctul meu de vedere, așa că mai avem timp”, a declarat prefectul Fabius Kiszely (foto). Întrebat ce se va întâmpla în situația în care instanța va da câștig de cauză Gărzii de Mediu, prefectul spune: „Procesul nu s-a pierdut, în data de 4 decembrie este termen. Asta se numește antepronunțare. În situația în care sentința inițială devine definitivă, închidem Mintia… dar nu cred că se va ajunge acolo, din punctul meu de vedere. Normal că nu e normal să funcționeze fără autoriza- ție, dar eu ce să fac? Astea au fost niște decizii luate cu mult înainte de a fi eu pe aici… E vorba despre niște conformări, la care noi ne-am angajat, poate puțin mai riguros decât ne cereau unii, adică Uniunea Europeană, și ca atare, trebuie văzut ce facem de aici încolo”.

Discuție de fond, după „data posibilului deces”

Prefectul susține că vor mai exista discuții, dar după data de 4 decembrie, atunci când există posibilitatea ca instanța să se pronunțe. „Aceasta a fost doar o discuție preliminară, urmează o discuție de fond mai încolo, după data de 4 decembrie. Evident că decizia asta (n.r. cea de închidere sau menținere a Termocentralei) aparține, până la urmă, Ministerului Energiei, la fel ca și conduita de urmat, pentru că ei sunt principalii interesați în treaba asta. Pe mine mă interesează să dau căldură municipiului Deva, asta este principala chestiune. Asigurarea agentului termic este o prioritate, după care funcționarea, evident în condiții normale, a termocentralei de la Mintia, pentru a asigura necesarul energetic pe partea asta a țării. Acestea sunt principalele două elemente pe care discutăm”, a declarat Kiszely. Reprezentantul Gărzii de Mediu Hunedoara spune clar că, în situația în care sentința le este favorabilă, pentru a doua oară, se va scrie „decesul” Termocentralei Mintia. „Situația actuală, din punctul nostru de vedere, deoarece s-a aplicat sancțiune pentru funcționarea fără autorizație integrată de mediu și o sancțiune complementară obligatorie de sistare a activității, este clară. La momentul de față suntem la a doua instanță, la Tribunalul Hunedoara, avem înfățișare pe 4 decembrie. Conform legii, dacă instanța menține soluția dată inițial, trebuie să sisteze activitatea, până la intrarea în legalitate”, a declarat Daniel Iacob, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Hunedoara.

Directorul APM Hunedoara: „Pe legislația actuală, nu se poate face nimic”

Situația Termocentralei de la Mintia este extrem de gravă, iar soluția trebuie să vină de la parlamentari, pentru că, în lipsa investi- țiilor care trebuiau făcute de mult, doar o schimbare de legislație o poate scoate din „comă”. „S-a discutat despre problema Termocentralei de la Mintia, în contextul în care nu îndeplinește condițiile privind emisiile industriale și cam ce se poate face. Pe legislația actuală nu se poate face nimic. Pe legislația actuală, limitele la emisii sunt foarte mici. Georgeta Barabaş – candidatul surpriză la Primăria Deva?Dacă se face o amendare a legislației actuale, se pot lua în calcul variante de funcționare pe timp limitat”, a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș (foto). În situația în care soluția instanței va fi una nefavorabilă pentru Termocentrala de la Mintia și va rămâne în vigoare dispoziția de încetare a activității, atunci continuarea activității reprezintă infracțiune, conform articolului 98, din Legea Mediului, iar încetarea activității reprezintă infracțiune, conform Legilor de Siguranță Națională. Așadar, șefii Complexului Energetic Hunedoara și cei ai Termocentralei Mintia sunt între ciocan și nicovală.

4 Comments

 1. Si nu e statul cel mai handicapat administrator? Adica statul isi inchide propria termocentrala fiindca nu a investit in protejarea mediului. Pai de ce nu a facut in asa fel incat sa investeasca? Iar acum directorul ajunge in situatia in care daca o inchide intra la inchisoare, daca nu o inchide intra la inchisoare. Asssa cevaaa!

 2. Catalin…relax, nu intra nimeni la inchisoare, totul e o sceneta ieftina.
  De abia apuca baietii destepti sa puna mana pe fierul vechi. Sunt pe pozitii !

 3. Ar trebui facuta o plangere penala impotriva celor de la Garda Nationala de Mediu si de la Ministerul Mediului care au dispus controlul la cele doua termocentrale din judet in anul 2015, pentru a iesi la iveala ce interese sunt in spatele sistarii activitatii si de ce se „sperie” si „se executa asa de repede” comisarii de mediu cum misca ONG-urile din deget, in loc sa apere interesele nationale si productia interna de energie electrica si de ce e lacunara legislatia actuala de mediu si nu mai interzice, spre deosebire de cea anterioara, interventia garzii si sistarea activitatii pe perioada cat dureaza procesul de reautorizare.

 4. Pt. *****
  Mai degraba ar trebui facuta o plangere penala impotriva celor care trebuiau sa faca ceva pt. conformare la mediu si nu au facut nimic.
  Garda de Mediu a facut ce trebuia sa faca de multi ani. Da, le-ar trebui si lor o plangere ca nu si-au facut treaba pana acum.
  Manipularea de doi lei cu ONG-urile vinovate, pentru a ascunde lipsa de raspundere de la Mintia o intuim de unde vine. Cineva se simte cu musca pe caciula.