glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Soarta lui Răzvan Mareș, în mâinile PSD. Surse: Consilierii locali social-democrați ar fi primit ordin să nu se prezinte la ședința CL Deva de astăzi

Zi de foc la Primăria Deva. Astăzi, Consiliul Local trebuie să voteze schimbarea din funcție a viceprimarului Răzvan Mareș, la propunerea edilului Florin Oancea. Mareș ar putea fi salvat chiar de PSD, care se pare că nu vrea să fie părtaș la această luptă. Surse politice spun că aleșii social-democrați au primit „ordin pe unitate” să nu se prezinte la ședința Consiliului Local de astăzi. Neprezentarea consilierilor locali PSD poate reprezenta o primă luptă câștigată de Răzvan Mareș în fața lui Florin Oancea.

Noul primar al municipiului Deva, Florin Oancea, vrea schimbarea lui Răzvan Mareș din funcția de viceprimar. Propunerea apare în proiectul ordinii de zi a ședinței ordinare a Consilului Local Deva, la punctul 3, iar punctul 4 este „alegerea unui nou viceprimar”. Înlăturarea lui Mareș din funcție se pare că are legătură cu neregulile descoperite de Corpul de Control al Primarului la SPIGM, serviciu care se afla în subordinea sa până în urmă cu puțin timp. Numele cel mai vehiculat pentru un nou viceprimar este cel al Andreei Ciobanu, consilier local PSRO.

Calcule

Potrivit Legii nr. 215 din 2001, viceprimarul poate fi îndepărtat din funcţie cu votul a două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Consiliul Local Deva are 21 de membri. Informațiile apărute ieri în lumea politică din județ arată că la PSD s-ar fi dat ordin ca niciun consilier local să nu participe la ședința de Consiliu Local, tocmai pentru că social-democrații nu ar vrea să se bage în lupta dintre cei doi foști aliați, Florin Oancea și Răzvan Mareș. Structura Consiliului Local Deva arată în felul următor: PSRO – 6 aleși, PSD – 6 aleși, PNL – 5 aleși, UDMR – 2 consilieri locali, iar ALDE – 2 consilieri. Dacă aleșii PSD nu ar veni la ședință, ar mai rămâne în sală 15 consilieri (cu condiția ca toți ceilalți să fie prezenți), iar Răzvan Mareș iasă câștigător. Asta pentru că, cel puțin doi aleși locali de la PSRO vor vota în mod sigur împotriva schimbării sale, la care se adaugă, desigur, votul lui Mareș. Scorul ar fi 12-3, iar pentru înlăturarea sa din funcție este nevoie de 14 voturi.

Ce spun aleșii PSD. Cei care răspund la telefon

În cursul zilei de ieri, „Glasul Hunedoarei” a încercat să verifice informația potrivit căreia aleșilor PSD li s-a dat ordin să nu meargă la ședința care va avea loc astăzi, de la ora 16. Natalia Intotero, cea care a ocupat funcția de președinte a organizației Deva, filială care nu mai are conducere în prezent, nu a răspuns la telefon. Nici Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara. Singurii consilierii locali PSD care au răspuns au fost Vasile Țonea și Luminița Hurgoiu. „Pe mine nu mă mai consultă nimeni din PSD, eu sunt un paria… Probabil că nu au încredere în mine. Eu merg la ședința de Consiliu Local”, spune consilierul local PSD, Vasile Țonea, cel care a fost exclus din partid, dar al cărui post încă nu a fost vacantat, în lipsa unui ordin al Prefectului. Luminița Hurgoiu susține că nu s-a dat niciun ordin la partid. „Teoretic, da, voi merge, dacă suntem sănătoși și în putere. Nu am primit ordine de genul acesta. Eu chiar acum mă duc la comisiile de specialitate, deci nu am primit ordine să nu ne prezentăm”, declară consilierul local Luminița Hurgoiu. Așadar, astăzi, se anunţă a fi o zi crâncenă și plină de surprize în Consiliul Local Deva.