glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Soarta Complexului Energetic Hunedoara e pe muchie de cuţit

În cazul în care Guvernul nu ia o decizie clară privind strategia de redresare a CEH, compania intră în insolvenţă. Disponibilizările de personal vor fi mult mai ample decât cele anunţate cu o lună în urmă.

Procedurile de achiziţie de echipament pentru retehnologizarea minelor viabile din Valea Jiului au fost stopate. Negocierile pentru modernizarea termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni nu au ajuns nici ele la final. Managerul CEH Hunedoara, Aurel Niculescu (medalion), spune că Executivul trebuie să ia o decizie clară referitoare la această companie până la finele acestei luni. Altfel, Complexul intră în insolvenţă.

Numai în acest an, CEH Hunedoara a acumulat pierderi în valoare de 150 de milioane de lei, conform datelor furnizate de Aurel Niculescu. Acestea se adaugă la pierderi în valoare de încă 400 de milioane înregistrate într-un interval relativ scurt, de un an şi un pic, de la înfiinţarea Complexului în 2012 şi până la 1 ianuarie anul curent. Directorul general Aurel Niculescu se declară însă optimist în ce priveşte şansele ca unitatea economică formată prin „unificarea” minelor de huilă cu termocentralele de la Mintia şi Paroşeni să evite intrarea în insolvenţă. Am purtat în ultima vreme de mai multe ori discuţii la Guvern, la Ministerul Economiei şi vă pot asigura că problema CEH este tratată cu mare atenţie. Există îngrijorare şi preocupare şi la nivel guvernamental. Urmează să propunem clar o serie de măsuri pentru redresarea economică. De exemplu, vom propune soluţii prin care să creştem veniturile CEH fără ca acest lucru să se reflecte în facturile plătite de consumator, ci în reducerea profitului furnizorilor de energie. Dacă ele vor fi acceptate şi de Guvern şi de ANRE, vom putea merge mai departe. O decizie trebuie luată până la finele lunii august şi cred cu tărie că această decizie va veni şi ne va fi favorabilă”, spune Niculescu.

Pleacă încă 250 anul acesta

250 de salariaţi ai CEH şi-au făcut deja formele de plecare de pe posturile ocupate în companie, luna trecută. Până la finele acestui an vor mai pleca încă 250, cel puţin. Cifra totală de 500 este aproape dublă faţă de cea comunicată de Aurel Niculescu, la mijlocul lunii iulie. Este deja clar că planurile de redresare economică vor însemna disponibilizări mai ample decât cele anunţate în iulie. În Companie, la ora actuală, există aproximativ 500 de persoane care îndeplinesc condiţiile de pensionare la cerere. Probabil că, până la finele acestui an, jumătate dintre ele vor pleca. La anul probabil vor fi mult mai mulţi angajaţi care vor părăsi compania. Vom propune, în bugetul pentru anul viitor, şi o componentă destinată disponibilizărilor colective. Subteranul este singurul sector al companiei în care nu se va pune problema de disponibilizări. Este însă prematur să avansăm cifre”, declară Niculescu. La ora actuală, CEH mai are aproximativ 6.300 de angajaţi.

Achiziţie anulată şi reluată

Procedura de achiziţie de echipament minier derulată în parteneriat cu o companie poloneză a fost anulată, zilele trecute, după ce s-a constatat că partenerul străin nu a depus de la bun început, pe lângă oferta tehnică, şi o ofertă financiară (achiziţia urmând să fie realizată în regim de credit-furnizor). Oficial, vina aparţine polonezilor. Neoficial, greşeala e a românilor, după cum reiese din declaraţia lui Niculescu: Consider că de la bun început, Divizia minieră din companie, probabil dintr-un entuziasm nejustificat, a estimat cantităţi prea mari de echipamente de care ar fi nevoie. Suma totală depăşea 70 de milioane de euro. Văzând acestea, partenerul polonez a fost uşor circumspect şi nu a depus o ofertă financiară, iar în lipsa acesteia, procedura nu a mai putut continua. Estimarea cred eu că e cu o treime mai mare decât necesarul real şi s-a făcut cu multă vreme înainte de a ajunge eu director general al Companiei. Întârzierea pe care o vom avea sper eu că nu va fi mai mare de trei luni. Licitaţia va fi reluată de la zero şi nu vom mai specifica în caietul de sarcini tipuri de echipamente, ci doar caracteristici şi performanţe minime, astfel încât la licitaţie să se poată prezenta şi furnizori din Ucraina sau China, pe lângă cei din Polonia”. Directorul general al CEH neagă informaţiile potrivit cărora şi negocierile cu partenerii chinezi interesaţi de modernizarea termocentralei de la Mintia ar fi ajuns la un punct mort. Niculescu spune că, tot până la finele acestei luni, partenerii chinezi vor depune oferta tehnică, dar şi o ofertă financiară preliminară, negocierea ajungând la „faza de clarificări”. La Mintia este necesară modernizarea Grupului 4 şi realizarea de instalaţii pentru desulfurare la grupurile 3 şi 4, investiţia necesară fiind estimată între 200 şi 220 de milioane de euro şi urmând a fi realizată tot prin credit-furnizor.