glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Situl arheologic Micia va trece în administrarea Consiliului Judeţean

Situl arheologic Micia, situat în comuna Veţel, urmează să fie preluat în administrare de către Consiliul Judeţean Hunedoara pentru o mai bună promovare şi punere în valoare. Acordul de principiu din partea Ministerului Culturii a fost obţinut, urmând ca transferul să fie efectuat prin Hotărâre de Guvern.

Muzeul Civilizaţei Dacice şi Romane din Deva, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, va administra situl arheologic Micia şi va efectua în colaborare cu Muzeul de Istorie din Bucureşti cercetările arheologice. Este vorba despre o suprafaţă de peste şapte mii de metri pătraţi de teren. Preluarea sitului Micia este foarte importantă în ceea ce priveşte promovarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural al judeţului Hunedoara prin intermediul MCDR. Muncim de multe zile la acest memoriu, am reuşit să-i convingem pe cei de la Ministerul Culturii prin puterea exemplului, prin ceea ce s-a întâmplat la Sarmizegetusa Regia. Este o zonă foarte importantă din punct de vedere al cercetărilor arheologice. Primul lucru, vom asigura paza, împrejmuire şi vom începe cercetarea arheologică împreună cu colegii de la muzeul din Bucureşti”, a precizat managerul MCDR Deva, Liliana Ţolaş.

Biletul de intrare s-a scumpit

Începând cu 1 februarie, cei care vor să viziteze expoziţiile muzeului din Deva vor plăti zece lei, bilet de intrare. Preţul a fost aprobat de consilierii judeţeni şi include vizitarea tuturor expoziţiilor instituţiei. „Până acum biletul a fost 4,5 lei. De la 1 februarie preţul unui bilet pentru un adult este zece lei. E foarte puţin, faţă de muzeele din zonă care percep bilet de intrare pentru fiecare expoziţie”, a adăugat Liliana Ţolaş.

Aurul dacic va fi expus la Magna Curia

Luna martie aduce o surpriză de proporţii pentru vizitatorii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. De la jumătatea lunii martie până la sfârşitul anului, publicul va putea admira expoziţia „Aurul Dacic”. Vor fi expuse obiecte valoroase, din aur, de la kosoni până la podoabe. „De la jumătatea lunii martie vom pune la dispoziţia publicului tezaurul nostru dacic. Va fi o expoziţie absolut extraordinară. Vom invita şi reprezentanţii Ministerului Culturii ca să vadă ce condiţii de securitate avem, în ideea în care noi am solicitat deja ca brăţările dacice să se întoarcă la Deva”, a spus managerul MCDR, Liliana Ţolaş.