glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Situl arheologic de la Rapoltu Mare şi-a deschis porţile pentru vizitatori. O vilă romană a fost descoperită de cercetători

Unelte, sticle, o fibulă, cuie, piroane, obiecte de ceramică, toate adunate într-o vilă romană. Asta au descoperit, pe parcursul unui an, specialiştii, mai mulţi studenţi americani şi voluntari, în situl arheologic de la Rapoltu Mare. Toate aceste obiecte, dar şi istoria lor au fost prezentate ieri, în cadrul „Zilei Porţilor Deschise”.

În cadrul evenimentului, studenţii şi voluntarii, dar şi specialiştii din cadrul MCDR care lucrează în cadrul proiectului referitor la cercetările arheologice sistematice din comuna Rapoltu Mare au făcut publice descoperirile pe care le-au efectuat.

Cercetări efectuate de studenţi din SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă

La cercetările ce au loc în situl de la Rapoltu Mare lucrează, de mai bine de un an, un grup de 18 studenţi, pasionaţi de arheologie, veniţi de peste ocean, dar şi de la celălalt capăt al lumii, din Australia şi Noua Zeelandă. Aceştia au scos la iveală urmele unei vechi vile romane, extrem de bine prezervate de-a lungul timpului. „Este al doilea an de activitate, iar ArchaeoTek-Canada a adus şi anul acesta studenţi şi experţi pentru studiu. Avem 18 studenţi, majoritatea din Statele Unite ale Americii, iar restul din Canada, Australia, Noua Zeelandă. Ne aflăm în faza iniţială a proiectului, iar cercetările noastre vor mai dura cu siguranţă încă trei ani. Pentru moment rezultatele pe care le avem sunt superbe, avem o vilă romană foarte bine prezervată, de unde avem ocazia să luăm probe geochimice şi botanice. Vila este foarte solidă, cu o fundaţie puternică, avea podea pavată, inclusiv pereţii erau tencuiţi ca la carte şi pictaţi”, a precizat directorul ArchaeoTek-Canada, Andrei Gonciar.

Probe geochimice şi botanice pentru identificarea vieţii romanilor

Cercetătorii şi specialiştii de la MCDR şi ArchaeoTek-Canada susţin că dacă vor reuşi să obţină din sol probe geochimice şi botanice îşi vor da seama cum era viaţa romanilor, de la ce mâncau şi până la ce cultivau aceştia. În plus, pe toată această perioadă a cercetărilor, specialiştii au descoperit şi o serie de obiecte de ceramică, sticle, cuie, piroane, dar şi o fibulă, toate, folosite de către romani. „Dacă reuşim să obţinem probe geochimice şi botanice din sol, din interiorul vilei romane, ne vom da seama cum era viaţa romanilor, cum trăiau, ce mâncau şi ce cultivau. Totodată, am descoperit piroane, cuie, o fibulă pe care o foloseau femeile ca să-şi prindă părul, obiecte de ceramică pe care le foloseau romanii în viaţa de zi cu zi. Scopul organizării evenimentului «Ziua Porţilor Deschise» a fost de a le arăta sătenilor din Rapolt ce istorie au aceste locuri şi cum trăiau oamenii cu foarte mulţi ani înaintea lor”, a adăugat Andrei Gogiar.

Back to top button