glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Situație incertă și tensionată la Spitalul Județean. Problema alimentelor pentru pacienți a fost rezolvată. Problema salariilor celor peste 1.000 de angajați, tranșată astăzi

Consiliul Județean dă asigurări că nu vor fi tăieri de salarii și bonuri de masă la Spitalul Județean, și că pacienții nu vor mai suferi din cauza datoriilor însemnate pe care unitatea sanitară le are. Potrivit unui comunicat de presă transmis ieri, situația alimentelor a fost rezolvată, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, bolnavii internați aici au primit mâncare „de post”: doar piure de cartofi.

„Glasul Hunedoarei” va prezentat ieri situația în care se află Spitalul Județean de Urgență Deva. Unitatea sanitară are datorii imense și furnizori neplătiți de luni întregi, care, pur și simplu, refuză să mai livreze alimente către instituție. Mai mult, conducerea spitalului a declarat ieri, că, în viitorul apropiat, unitatea va reduce stocul pentru medicamentele scumpe. Ce înseamnă „scumpe”, nu știm.  În acest context, au de suferit pacienții, care pe lângă faptul că, în unele cazuri, sunt nevoiți să își cumpere medicația, pe banii lor, deși cotizează lunar la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, ei nu primesc nici mese consistente.

Situația alimentelor, rezolvată

medalion boboraDupă ce duminică, reporterii noștri s-au interesat de situația de la spital, luni a venit un comunicat de presă de la Consiliul Județean Hunedoara, instituție în subordineamedalion manager spital căreia se află Spitalul Județean. „Ca urmare a unor informații apărute în spațiul public, conducerea Consiliului Județean Hunedoara a verificat situația la zi în care se află Spitalul Județean de Urgență Deva (SJU). Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora (foto stânga), a discutat în această dimineață cu conducerea SJU Deva pe marginea datoriilor care ar exista la furnizori și care ar împiedica desfășurarea în bune condiții a activității și îngrijirii pacienților. În ceea ce privește problemele apărute în aprovizionarea blocului alimentar, situația s-a stabilizat, astfel încât pacienții vor beneficia, de azi înainte, de mese adecvate. Totodată, pacienții vor primi medicația conform tratamentului prescris de medici”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Județean Hunedoara. Situația de la spital s-a remediat doar după ce președintele CJ Hunedoara a intervenit. „S-au furnizat alimentele, astăzi (n.r. ieri), la ora 11. V-am promis, duminică, că luni o să rezolv situația”, spune și președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora. Începând de marți, vor fi efectuate plăți către furnizorii de alimente. „În această dimineață problema a fost rezolvată, în sensul că au fost aduse alimentele, pe care le vom plăti marți dimineață. De astăzi (n.r. ieri) va fi meniul complet”, a declarat și managerul Spitalului Județean de Urgență, Adina Pera-Ștefănie (foto dreapta).

Personalul spitalului vrea respectarea CCM

Ieri dimineață, liderul sindicatului „Sanitas”, din Spitalul Județean de Urgență, susținea că au transmis conducerii unității faptul că nu sunt de acord cu măsurile de reducere a veniturilor pentru salariați. Sorina Farca spunea că a fost de acord, la momentul semnării Contractului Colectiv de Muncă cu faptul ca bonurile de masă să fie la nivelul minim prevăzut de lege, respectiv 9,57 lei, pentru că spitalul are probleme financiare, dar că niciodată nu va fi de acord ca să fie tăiate din sporuri. „În Contractul Colectiv de Muncă au fost stipulate toate drepturile salariale, inclusiv bonurile, au fost incluse în bugetul pe anul 2017, au fost aprobate de Consiliul Județean. Am înțeles situația spitalului, la începutul anului, și am acceptat ca bonurile de masă să fie la nivelul minim, dar ele să fie. În ședința de vineri s-a propus de conducerea spitalului să se taie bonurile, iar medicilor să le fie tăiate sporurile de gărzi. A rămas ca până astăzi (luni) să se vină cu alte soluții. Eu am convocat Consiliul Sindical, în care reprezentanți din toate secțiile spitalului au fost prezenți, și au votat în unanimitate că nu suntem de acord. Vrem să se respecte CCM, așa cum a fost semnat, și nu suntem de acord cu nicio diminuare salarială pentru a scoate spitalul din situația existentă. Să găsească alte soluții doamna manager”, a declarat liderul Sanitas, Sorina Farca.

Nu vor să plătească pentru greșelile conducerii

Angajații nu vor ca să le fie tăiate din venituri și, practic, ei să plătească pentru greșelile celor care au condus spitalul. „Nu mi-a dat nicio garanție că nu vor exista aceste tăieri. I-am spus să găsească soluțiile optime pentru spital, dar nu în defavoarea angajaților. Nu noi suntem de vină, care lucrăm în condițiile în care lucrăm. Noi nu trebuie să plătim pentru datoriile pe care le-au făcut alții. Trebuie să facă cumva să ducă la bun sfârșit anul, să iasă spitalul din situația asta, dar nu pe banii noștri, nu pe munca noastră. Noi muncim, depindem de bonuri, depindem de fiecare leu”, mai spune liderul sindical.

Conducerea CJ Hunedoara a dat ieri asigurări că personalul din spital nu va avea de suferit de pe urma situației în care se află unitatea sanitară. „Pe această cale, vă aducem la cunoștință faptul că la Spitalul Județean de Urgență Deva nu se va recurge la tăieri de salarii și sporuri, iar bonurile de masă se vor acorda în continuare”, se mai arată în comunicatul de presă emis de Consiliul Județean Hunedoara. Totuși, conducerea SJU susține că decizia finală va fi luată în cursul zilei de marți. „Deocamdată, nu se ia în considerare reducerea sporurilor. Vom analiza toate propunerile care s-au făcut, și în cursul zilei de marți vom lua o decizie”, spune Adina Pera-Ștefănie.

5 Comments

  1. Si conducerea CJ si cea a spitalului, mint cu nerusinare! Nu au solutii la situatia creata deoarece trebuie sa se acopere unii pe altii. Cand fostul manager Laza a intrat in posesia datelor referitoare la ilegalitatile facute de conducerea spitalului din care cu onor facea parte si mama actualului manager, a preferat sa taca, acum a venit randul astora sa inchida ochii si sa arunce greul in spatele salariatilor.
    Si atunci ca si acum in spatele afacerilor pe banii spitalului, stau personaje importante care ii protejeaza pe neispravitii astia!